Miro Žbirka hovořil s královnou Alžbětou II. mezi čtyřma očima. Čím ho ohromila?

S britskou královnou Alžbětou II. se během života osobně setkal také zpěvák Miro Žbirka. Byl to pro něj nejemotivnější zážitek, na který vzpomínal až do konce svého života. Čím ho nejdéle vládnoucí panovnice světa šokovala?

K osobnímu setkání došlo v roce 2008, během historicky první návštěvy královny Alžběty II. na Slovensku. V nabitém programu si našla čas i na shledání s vybranými slovenskými osobnostmi, mezi nimiž nechyběl ani Miro Žbirka. Tím, že jeho matka byla Angličanka a k této zemi měl velmi silný vztah, považoval to za osudový moment. Milník ve svém životě. Před setkáním byl nervózní, nemohl se dočkat, až královnu spatří na vlastní oči. To však ještě netušil, co s Jejím Veličenstvem zažije.

„Čekal jsem, že půjde jen o jedno z mnoha formálních přijetí, které královna během své návštěvy absolvuje. Takže když se zastavila a oslovila mě, byl jsem v šoku. V krátkosti jsem jí vylíčil naši rodinnou historii, jak si moje maminka Angličanka vzala za manžela Slováka a královna poznamenala: „To je dobrá kombinace.“ A nakonec se mě zeptala: „Vy zpíváte?“ Takže je jasné, že věděla, kdo jsem a čím se živím. Úplně mi tím vyrazila dech, tohle jsem absolutně nečekal,“ popisoval nám tehdy nadšeně Miro a ze setkání zaslal i dvě fotografie.

Královna měla smysl pro humor

Před nejemotivnější schůzkou svého života absolvoval krátkou instruktáž dvorské etikety. „Ale vůbec si nejsem jistý, jestli jsem nakonec v té nervozitě něco nepopletl. Snad to bylo v pohodě. Královna Alžběta II. je velmi příjemná dáma se smyslem pro humor. Rozhodně nebyla nějak strohá, nebo snad dokonce odtažitá. Byl to pro mě jeden z nejsilnějších zážitků v životě,“ líčil Miro Žbirka.

Jeho rodiče, matka Angličanka, otec Slovák, se seznámili v roce 1943 v severolondýnské čtvrti Muswell Hill. „Kdyby se tatínek nedopustil faux pas, bylo by všechno jinak. Se svou jednotkou se právě přesouval do Anglie ze Španělska, kde bojoval v občanské válce, a během bitvy u Dunkerque se přidal na loď k Britům. Otec si po náročné cestě zašel do pubu na drink, sedl si k baru, sáhl po skleničce, která stála před ním, a kopl ji do sebe. Dívka, která seděla vedle něj, ho však upozornila, že ta sklenička byla její. Lámanou angličtinou se jí omluvil, vyústilo to v příjemný dlouhý rozhovor a pozvání na schůzku. Byla z toho láska a svatba,“ prozradil zpěvák v knize Co bolí, to přebolí.

Po skončení 2. světové války se Žbirkovi usadili v Bratislavě. V té době už spolu měli syna Jasona. Miro se jim narodil v roce 1952.

Tagy: