Karel III. na hraně ústavy. Na rozdíl od Alžběty II. mluvil, do čeho neměl, říká Žantovský

Král Karel III. zdraví davy z paláce.

Žantovský promluvil o tom, jaká byla Alžběta II.

Král Karel III. si je dobře vědom, že neměl stejnou přízeň jako jeho zesnulá matka, myslí si Michal Žantovský, bývalý velvyslanec ve Velké Británii. V době, kdy byl Karel III. ještě princ, se pokoušel radit britským premiérům. Takové jednání je ale už na hranici ústavy.

„Myslím, že společným jmenovatelem veškerého jednání, které král Karel III. učinil od nástupu na trůn, je kontinuita,“ řekl ve speciálním vysílání Alžběta II.: Rok bez královny Žantovský.

Podle bývalého velvyslance je Karel III. úplně jiný než Alžběta II. Dokonce mluvil do věcí, do kterých neměl, a to královna nikdy nedělala. „Jako princ z Walesu byl známý, že měl na řadu věcí, jako jsou architektura a kultura, radikální názory, které se snažil prosazovat. Dokonce se pokoušel i radit britským premiérům, což je v tamním systému vlastně na hranici ústavy,“ pronesl na CNN Prima NEWS. „Zatím to evidentně nedělá,“ pokračoval.

ČTĚTE TAKÉ: Král Karel III. vzdal své matce hold v den výročí její smrti. Zveřejnil i oblíbenou fotografii

Král Karel III. podle slov Žantovského moc dobře věděl, že nebyl tak oblíbený a populární jako jeho matka. „Zároveň pochopil, že v určitých okamžicích neměl velkou přízeň a důvěru britských poddaných. Proto se také zatím vyhýbá ostrým radikálním reformám. Soustředil se na to, aby udržoval v chodu monarchii, aby ji nečinil centrem nějakých kontroverzí ve velmi turbulentní době po covidu a po začátku ruské agrese proti Ukrajině, po několikanásobném střídání britských premiérů. V této době bylo skutečně zapotřebí, aby vládnutí dal ráz stability a kontinuity. To se mu celkem podařilo,“ zhodnotil bývalý velvyslanec.

Karel III. a ekologie

Podle Miroslava Sklenáře, bývalého ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky, měli Alžběta II. a Karel III. rozdílný vztah k ekologii. „Můj oblíbený příběh je, když král Karel III. řekl, že se v Buckinghamském paláci na hostinách nebudou podávat husí foie gras, protože on jakožto příznivec veganství a ekologie to nepovažuje za vhodné. Od organizace na ochranu zvířat dostal obří koš, který byl plný veganských foie gras. Líbí se mi, jak jde příkladem a ukazuje, že nelze donekonečna vyrábět nové a nové věci,“ uvedl Sklenář na CNN Prima NEWS s tím, že právě to ho dělá populárním.

„Královna byla vnitřně disciplinovaná. Někdy třeba chtěla říci něco silného i politicky, ale věděla, že to může říct premiérovi při rozhovoru mezi čtyřma očima. Takto to jistě bude dělat i král Karel III. Některá témata, o kterých veřejně hovořil jako princ z Walesu, otevírat nebude,“ doplnil Cyril Svoboda, bývalý ministr zahraničních věcí, a doplnil, že v současné době má slovo Karla III. mnohem větší váhu.

Královna byla laskavá

Žantovský ve speciálním vysílání také zavzpomínal na Alžbětu II., se kterou se nejednou setkal. „Byla nejdůležitější korunovaná hlava. Laskavá žena, která panovala s nesmírnou noblesou a neposkvrněnou pověstí. Na její osobu se nevztahoval žádný z těch početných skandálů, které doprovázejí politický život v každé zemi – i ve Velké Británii. A v tom byla naprosto jedinečná,“ připomněl.

„Vypadala na první pohled velmi poddajně a velmi smířlivě, ale ze skutečností, které pronikly k historikům o jejím vládnutí a životě, víme, že si v kritických chvílích dokázala zachovat vlastní názor a prosadit ho,“ dodal Žantovský. Královna Alžběta II. zemřela 8. září minulého roku. Byla nejdéle vládnoucí panovnicí.

SLEDUJTE TAKÉ: Královna Alžběta II. šla s dobou. Používala moderní technologie včetně Twitteru i Instagramu

Tagy: