Od dramat po komedie. Abrhám diváky okouzlil, mnohdy po boku milované manželky

Ve filmu Odcházení s Josefem Abrhámem a Dagmar Veškrnovou

Josef Abrhám měl na svém hereckém seznamu desítky rolí

Josef Abrhám měl na svém hereckém seznamu desítky rolí. Od těch komických až po dramatické. Za ztvárnění postavy policisty ve filmu Šakalí léta získal v roce 1993 Českého lva v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. A v mnoha případech si zahrál i s manželkou Libuškou Šafránkovou.

„Hlavně nechci hrát pořád všechno. Vím, že divák musí mít místo pro fantazii. Trochu jako takové loutky, mají malinký úsměv a mandlové oči, ale když je dobře namluvíte, tak jim věříte, že se usmívají nebo jsou smutné, a je to pořád jedna loutka,“ nechal se v pořadu Neobyčejné životy slyšet Josef Abrhám.

Takové teorie se držel Josef Abrhám při pečlivém výběru svých rolí. Mezi jeho průlomovou postavu patří doktor Blažej ze seriálu 70. let Nemocnice na kraji města. „Tam se našel, protože dokázal, jak obrovský dramatický talent je,“ vzpomínal Pavel Landovský.

Svému komediálnímu duchu dal prostor jako učitel ve filmu Oldřicha Lipského: Marečku, podejte mi pero. Hercův vtipný, ale vždy kultivovaný projev se tučným písmem zapsal také do komedie Trhák, v níž si zahrál po boku Hany Zagorové, nebo v Menzelově válečné komedii Obsluhoval jsem anglického krále.

Jedna z posledních jeho rolí byla ve filmu Anděl Páně 2 a také v komedii Přijde letos Ježíšek?, kde si zahrál s milovanou manželkou Libuší Šafránkovou. Společně se objevovali i v řadě jiných filmů či pohádek. Mezi českými diváky nejoblíbenější patří snímek Vrchní, prchni!, v němž Abrhám ztvárnil knihkupce Vránu, který se promění ve fantoma restaurací.

Jaká byla nejlepší role Josefa Abrháma?

Tagy: