Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství. Jde o silné portfolio, hodnotil Fiala

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Nová Evropská komise

Předsedkyně Ursula von der Leyenová oznámila složení nové Evropské komise. Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství. V komisi má být 11 žen a bude mít šest výkonných místopředsedů, z toho čtyři ženy.

Síkela má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

ČTĚTE TAKÉ: Ostré reakce na Síkelův post: Ursula s námi vy*ebala jen středně, napsal Topolánek. Ironií sršel i Babiš

„Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i jedno z největších Generální ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo,“ uvedl Síkela.

Premiér Petr Fiala (ODS) upozornil, že získané portfolio bude i příležitostí pro české firmy. „A to s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťování dodavatelských řetězců. Chtěli jsme silné ekonomické portfolio, a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR,“ napsal premiér na síti X.

„Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že Mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i největší Generální ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo,“ uvedl na síti X Síkela.

Šéf resortu průmyslu a obchodu získává portfolio, kterému se dosud věnovala Finka Jutta Urpilainenová. Spadá pod něj vůbec největší generální ředitelství, které zaměstnává 3 000 lidí a má k dispozici velké finanční prostředky. Ve vztahu k Evropské komisi odpovídají generální ředitelství zhruba ministerstvům.

Kromě mezinárodní spolupráce má mít Síkela na starosti i investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Iniciativa počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu Kč) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

Všichni členové jsou si rovni

V Evropské komisi má podle návrhu usednout 16 mužů a 11 žen. Mezi šesti výkonnými místopředsedy uvedla von der Leyenová čtyři ženy. Místopředsedy mají být Estonka Kaja Kallasová, Francouz Stéphane Sejourné, Španělka Teresa Riberaová, Rumunka Roxana Minzatuová, Finka Henna Virkkunenová a Ital Rafaelle Fitto.

„Klíčovými prioritami nové Evropské komise jsou prosperita, bezpečnost a demokracie,“ uvedla von der Leyenová. Za další priority označila posilování konkurenceschopnosti EU a rovněž dekarbonizaci a digitalizaci unijních ekonomik. „Všichni členové komise jsou si rovni a musí vzájemně spolupracovat,“ dodala. I bývalý italský premiér Mario Draghi podle ní ve své nedávné zprávě o konkurenceschopnosti EU zmínil důležitost „větší koordinace mezi jednotlivými politikami“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Rebel“ Nwelati z ODS opět nepodal přiznání. Seznam majetku uveřejnil jen na sociální síti

Tagy:
Evropská komise Ursula von der Leyenová Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky