„Rebel“ Nwelati z ODS opět nepodal přiznání. Seznam majetku uveřejnil jen na sociální síti

Raduan Nwelati pravidelně odmítá podávat majetkové přiznání.

Politik odmítá podat majetkové přiznání

Senátor Raduan Nwelati (ODS) chce za dva týdny ve volbách obhájit svoji pozici. Dlouholetý primátor Mladé Boleslavi je známý tím, že odmítá podat majetkové přiznání. Letos to neudělal už podvanácté a místo oficiální listiny zveřejnil seznam majetku na sociálních sítích.

Senátor a dlouholetý primátor Mladé Boleslavi letos už podvanácté za sebou porušil zákon, když neodevzdal majetkové přiznání. Nwelati se brání tím, že žádný majetek neskrývá. Přiznání prý ale nemůže podat kvůli tomu, že má také jmění, které zdědil v Sýrii, a nedokáže k němu získat detailní informace. Odborníci to kritizují, ODS ho ale brání.

ČTĚTE TAKÉ: Přeruší Pekarová Adamová vztahy se Slováky? České osobnosti ji vyzývají kvůli Šimečkovi

„To vysvětlení pana Nwelatiho je podle mě nesmyslné a myslím si, že účelové. Pokud neví, jaký majetek přesně vlastní, tak by ho nikdo netrestal za to, že to v přiznání neuvedl úplně přesně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS vedoucí právník Transparency International Jan Dupák. „Je to jeho osobní postoj, jeho volba. Já to respektuji, Raduana považuji za velmi kvalitního a pracovitého politika,“ brání Nwelatiho šéf středočeské ODS Jan Skopeček.

Nwelati se letos rozhodl, že informace o svém majetku zveřejní na sociálních sítích. V Česku od devadesátých let vlastní byt v Mladé Boleslavi. Nyní splácí desetimilionovou hypotéku na rodinný a bytový dům a předpokládá se, že v Sýrii zdědil po otci několik bytů, rekreačních domů, nebytové prostory nebo stavební pozemky.

Rutinér a nebo ten „neviditelný“?

Podle někdejší velvyslankyně Evy Filipi, která v Sýrii působila 13 let, může být skutečně složité získat informace o majetku v této zemi. „Úřady jsou otevřené, ale po tolika letech války je pohled na to, kde co získám a nezískám, o hodně složitější. Člověk by měl navíc ty úřady osobně oběhnout fyzicky,“ vysvětlila Filipi.

Podle odborníků jsou voliči hákliví na majetkové poměry politiků. Nicméně o tom, zda Nwelati obhájí křeslo v Senátu, rozhodne spíše něco jiného. „O Nwelatim budou rozhodovat primárně škodovácké rodiny. Myslím ale, že se do toho může spíše promítnout to, zda ho pořád berou a má adekvátní výsledky, nebo jestli je to rutinér, který naslibuje a pak je de facto neviditelný,“ popsal politolog Jan Kubáček. Za nepodání majetkového přiznání politici platí pokuty. Nejvyšší sankce může být 50 tisíc korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ve vládě může zpackat kdo chce, co chce, řekl k digitalizaci Kolář. Použil i fotbalový příměr

Tagy: