Síla soucitu: Nový dokument ukazuje strasti i radosti azylových farem

Poměrně novým fenoménem v ochraně zvířat u nás jsou azylové farmy, které slouží jako netradiční útulky. Kromě psů a koček zde totiž nacházejí bezpečný domov i krávy, prasata či slepice. Hned dvěma azylovým farmám a lidem, kteří se kvůli zvířatům vzdali svého pohodlí, se věnuje i nový dokumentární seriál Síla soucitu z produkce brněnské aktivistické skupiny Kolektiv pro zvířata.

Osudy téměř osmdesátky zvířat, která našla domov na Azylové farmě Jarikhanda, přibližuje divákům hned první díl pod názvem „Tady jste v bezpečí“. Představí se ale především Vendula Jandorová, která se před pěti lety usadila v Březůvkách u Zlína a právě zde založila jednu z prvních českých „farm sanctuary“ – azylů pro hospodářská zvířata. Podobné azyly vznikají v posledních třiceti letech po celém světě, a staly se tak důležitým prvkem osvěty o životech těchto zvířat ve velkochovech. I proto je dokument doplněn několika krátkými záběry z prostředí velkochovů, které jsou v přímém kontrastu se spokojenými životy zvířat v azylu.

Vendula Jandorová však upozorňuje i na to, že ke špatné péči o zvířata a jejich týrání nemusí docházet jen ve velkochovech. „Každý má tendenci ukazovat prstem na velkochovy. ‚Velkochovy – to je špatně, my to máme z domácího chovu.‘ A myslí si asi logicky, že z domácího chovu to musí být dobře. A přitom my jsme kolikrát zachraňovali zvířata od soukromníků, jednotlivců a byli v takových podmínkách, že je to úplně srovnatelné,“ popisuje. Volek Šiva, který se v azylu již narodil; kůň Bon, kterého se podařilo odebrat z nevhodných podmínek; kozí rodina vytažená z nelegálních jatek i malý brojler Fénix, který utekl z transportu na jatka, patří mezi malou část zdejších azylantů, o něž se na Jarikhandě stará.

I na statku v Třebihošti na Královédvorsku to vypadá jako na každé jiné farmě se zvířaty. Život bez krutosti na statku se ale stejně jako Azylová farma Jarikhanda od běžných hospodářství liší tím, že zde zvířata prožívají zbytek života a neslouží k užitku lidí. V epizodě „Tahle farma není na maso“ seznámí dokument diváky s manželským párem, jehož společným cílem je ochrana zvířat. Na jejich statku v Podkrkonoší našly útočiště desítky zvířat, od ovcí a slepic po kočky a potkany. „Hvězdou“ zdejšího azylu je však prase Kvído. „Na náš statkový Facebook nám přišla zpráva, že kluk vyhrál první cenu v tombole na mysliveckém bálu. A divil se, že to bylo živé prase,“ popisuje příchod Kvída na statek Jakub Klvan. „Byl asi takhle velký a měl na zádech obrovské růžové číslo nastříkané sprejem, viď, dvacetdevítko,“ dodává směrem ke Kvídovi. I na statek se přesto dostávají spíše zvířata z malochovů – jako například koza Bětka, která se do azylu dostala kvůli své neplodnosti.

I další díly dokumentárního seriálu Síla soucitu přinášejí zajímavé informace. Můžeme se například seznámit s prací lékařky, která využívá rostlinnou stravu jako doplněk při léčbě rakoviny, nebo se zápasníkem MMA, jehož cílem je dokázat, že rostlinná strava a náročný sport se rozhodně nevylučují. Dostane se ale i na lásku procházející žaludkem a zákoutí brněnské rostlinné gastronomie. Seriál můžete sledovat každé pondělí na Facebooku či Youtube Kolektivu pro zvířata. Videa s jednotlivými příběhy doplňuje i webová stránka Síla soucitu s velkým množstvím dodatečných informací.

Tagy: