Šíření covidu nadále zrychluje. Přibyli hospitalizovaní i vážně nemocní

Šíření covidu v Česku nadále zrychluje. V sobotu testy v Česku potvrdily 667 případů koronaviru, zhruba o sto víc než před týdnem. O 414 se za poslední týden zvýšil počet hospitalizovaných, je jich 1 381. Pacientů v těžkém zdravotním stavu leží v nemocnicích 48, o 20 víc než minulou sobotu. Testovaných o čtvrtinu ubylo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Počty nově nakažených za jednotlivé dny začaly letos podobně jako v předchozích letech stoupat po prázdninách. Toto pondělí přibylo poprvé od první poloviny dubna přes 4 000 případů, testy odhalily 4 731 nově nakažených. Podle biologa Omara Šerého je v Česku výrazně více nakažených, než kolik ukazují statistiky. Odhaduje, že v zemi je asi 120 tisíc lidí s nemocí covid, z toho je polovina bez příznaků. Doporučuje, aby lidé například v prostředcích MHD nosili respirátory.

Dál roste i incidenční číslo, tedy počet nových případů nákazy za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. K dnešku činí 169. Nejvyšší je incidence v Královéhradeckém kraji s 217 případy, naopak nejnižší v Karlovarském kraji se 122 případy. Otestovat se v sobotu PCR testy nechalo 2 067 lidí, o 543 méně než před týdnem. Antigenní testy podstoupilo 769 lidí, minulou sobotu více než tisícovka.

Od začátku epidemie v březnu 2020 bylo v Česku potvrzeno víc než 4,1 milionu případů nákazy koronavirem. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně. Podezření na opakovanou infekci je bezmála 337 tisíc, v sobotu jich testy odhalily 264. Za celou dobu epidemie zemřelo v zemi 41 107 lidí s prokázaným covidem. Za uplynulý týden celkem 77, nejvíc ve středu,  kdy zemřelo 17 lidí, v sobotu jeden člověk.

Proti nemoci bylo v Česku plně očkováno zhruba 6,9 milionu lidí. První posilující dávku dostalo více než 4,3 milionu lidí a druhou zhruba 313 tisíc, tedy jen malá část těch, kteří na ni mají nárok. Uplynulý den si přišlo pro vakcínu 590 zájemců.

Ministerstvo a odborníci apelují zvláště na seniory a vážně nemocné, aby se nechali s nástupem podzimu přeočkovat. Stát zatím nechystá kvůli šíření koronaviru jiná doporučení, než je používání respirátorů ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Výraznější zhoršení epidemické situace může nastat v říjnu a listopadu s příchodem chladnějšího počasí.

Tagy: