Šíření strachu, kyselý pocit, tepali koaliční politici Zemana. Byl civilní, tvrdí Schillerová

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) a senátor Tomáš Czernin (TOP 09) v pořadu Partie Terezie Tománkové tepali odcházející hlavu státu za šíření strachu či rozdělování společnosti, naproti tomu šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová tvrdila, že Zemanovo prezidentství bylo civilní. Lídr SPD Tomio Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že se se Zemanem v něčem shodl, u jiných věcí však měli velké rozpory.

Czernin hned na úvod vysílání prohlásil, že po Zemanově dvojím prezidentském období zůstává „kyselý pocit“. „Své prezidentování využil k tomu, aby přátelům zajistil teplá místečka a mstil se těm, kteří mu způsobili příkoří. Má výbornou paměť, tak jim to spočítal,“ komentoval působení odcházejícího prezidenta 1. místopředseda TOP 09.

Doplnil, že kdyby měl vyzdvihnout na Zemanově období něco pozitivního, musel by „hodně namáhat hlavu“. Vyčetl mu i jeho zahraniční politiku. „Upínal své touhy k Číně, ale ukázalo se, že to bylo naprosto vedle. Dlouho se nechtěl smířit s tím, že Rusko je nepřátelská velmoc,“ prohlásil dále Czernin.

V podobném duchu mluvila i Kovářová. Na úvod sice řekla, že Zeman byl velký politický hráč a měl předpoklady stát se velkým státníkem, podle političky STAN je ale promarnil.

ČTĚTE TAKÉ: Že se Babiš „připoutal“ k pultíku? Měl své důvody. Řídící schůze byl neschopný, říká Zeman

„Ukázalo se, že se přímo volený prezident, má-li dostatek vůle a slabého protihráče v premiérovi, může stát polodiktátorem,“ řekla Kovářová s odkazem na to, že bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) Zemanovi podle jejích slov mnohdy ustupoval.

Vadilo jí také to, že Zeman se pohyboval na hraně Ústavy a jejích zvyklostí. „Myslím také, že šíření strachu a rozdělování společnosti může mít vážně důsledky. Oslabuje to pozici vlády i prezidenta,“ pokračovala Kovářová, která nakonec ocenila, že se Zeman po zahájení ruské invaze postavil na stranu Ukrajiny.

Schillerová: Zeman nastavil mantinely, prošlapal cestu

Končící hlavu státu naopak hájila Alena Schillerová. „Určitě hledal a nastavil mantinely volenému prezidentovi přímo občany, jako první prošlapával cestu. Jeho prezidentství bylo civilní,“ řekla šéfka poslanců hnutí ANO. Zemana pochválila jako politika, se kterým bylo možné debatovat o celé škále témat.

Schillerová zmínila, že se jí líbily i mnohé Zemanovy kroky. „Oceňovala jsem výjezdy do regionů, ekonomickou diplomacii. Můžeme se přít o to, proč se nedařilo naplnit desítky a stovky miliard obchodní výměny s Čínou. Myslím, že je to tím, že jsme pro Čínu malý trh,“ sdělila.

Okamura, který se v minulosti často stavěl za Miloše Zemana, prohlásil, že se s ním v některých věcech shodl, ale v jiných zase ne. „Shodu jsme měli v tom, že pan prezident rovněž prosazoval přímou demokracii. Chyběl mi akorát institut odvolatelnosti politiků, což prosazuje SPD navíc,“ řekl ve vysílání Partie Terezie Tománkové.

Dodal, že jiný názor než Zeman má ve vztahu k válce na Ukrajině. „Prezident podporoval válku na Ukrajině, my podporujeme mírové jednání,“ doplnil Okamura.

Velkou politickou debatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: