Skokový nárůst nakažených. V pondělí přibylo 2521 případů, dvakrát více než před týdnem

Zdravotníci na covidovém oddělení

V pondělí byl v Česku zaznamenán nejvyšší denní nárůst počtu případů nemoci COVID-19 od konce dubna a šíření nemoci prudce zrychlilo. Přibylo 2 521 nakažených koronavirem, což je skoro dvakrát více než za předchozí pondělí. Výrazně stoupají i počty hospitalizovaných a množství úmrtí nemocných. V nemocnicích je 544 lidí s covidem, tedy nejvíce od konce května. Zemřelých lidí bylo jen za poslední týden 54, což je o deset více než za celé září.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel, se už v celé zemi dostalo přes hranici jedné stovky. Číslo, používané státem pro určování protiepidemických opatření, činilo k úterý 101 případů nákazy. Česko se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška přesouvá do rizikového scénáře vývoje epidemie. „Predikce je riziková, stejně jako potenciální dopad na zdravotnictví. Je mi to líto, myslel jsem, že už to nikdy nebudu muset říkat,“ konstatoval.

Incidenční číslo v úterý ve srovnání s pondělkem vzrostlo ve všech krajích i Praze a téměř v polovině regionů přesáhlo 100 nových případů COVID-19 na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Nejvyšší je stále v Moravskoslezském kraji se 172 případy a nejnižší je nyní v Královéhradeckém kraji s 30 případy.

Výraznější denní nárůst množství nakažených než v pondělí byl naposledy zaznamenán 27. dubna a počet hospitalizovaných byl vyšší naposledy 31. května. Šíření covidu už asi dva měsíce zrychluje. Ještě v první polovině srpna se denní nárůsty počtu případů nemoci pohybovaly ve všední dny jen kolem dvou stovek. Počty hospitalizovaných se skoro do poloviny září držely pod jednou stovkou.

Zatímco počet nově nakažených v pondělí vzrostl ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne o skoro 90 procent, množství provedených testů na koronavirus se téměř nezměnilo. Před týdnem bylo provedeno zhruba 21 400 PCR testů a 48 200 antigenních a tento týden v pondělí pak 25 500 PCR testů a 45 600 antigenních testů.

Na rekordní hodnoty se tak dostaly podíly odhalených případů nákazy na počtu provedených testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 0,81 procenta za předchozí pondělí na 1,61 procenta, což je nejvíce od poloviny letošního března, kdy se Česko potýkalo s jednou z vln epidemie.

U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl ze 4,45 na 6,71 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 6,3 na 10,75 procenta. U epidemiologické i diagnostické indikace se jedná o nejvyšší podíly od začátku května.

Tzv. reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, po pondělním poklesu v úterý opět vzrostlo. Z pondělní hodnoty 1,39 se zvýšilo na 1,47. Vyplývá to z tiskové zprávy na webu ministerstva. Nepřetržitě od konce srpna se reprodukční číslo drží nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření epidemie.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno přes 1,71 milionu případů COVID-19. Zemřelo 30 570 nakažených. Od začátku očkování proti covidu loni v prosinci bylo v zemi podáno přibližně 11,97 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo 6,03 milionu lidí. Počet očkovaných v pondělí po předchozím dlouhodobém poklesu stoupl. Naočkováno bylo skoro 13 tisíc lidí, což je asi o dvě pětiny více než za předchozí pondělí. Ze všech nových případů nákazy zaznamenaných za říjen tvoří podle ministerstva tři čtvrtiny lidé, kteří nebyli očkováni. Ze zemřelých za říjen nebyla očkována více než polovina a z nově hospitalizovaných dvě třetiny.

Tagy: