Epidemie koronaviru bude sílit, po rozvolnění jí v cestě nestojí skoro nic, varuje Dušek

Ladislav Dušek

Přesouváme se do rizikového scénáře, varoval šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. V rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že za pondělí přibylo více než 2 500 nově nakažených, což je oproti minulým dnům a týdnům skokový nárůst. Podle Duška bude epidemie sílit, protože v cestě jí při téměř stoprocentním rozvolnění nestojí skoro nic. Roste také počet hospitalizovaných, průměrný věk lidí na JIP se pohybuje kolem 70 let.

„Za pondělí nejsou čísla vůbec příjemná. Po víkendu vždy dojde k nárůstů, měli bychom sledovat hlavně trend, ale včerejšek stojí za zmínku. Došlo ke skokovému nárůstu, přibylo zatím 2 521 nových případů a možná ještě nějaký bude. Přesouváme se do rizikového scénáře,“ řekl Dušek v úterý Radiožurnálu.

Týdenní počet nových případů při vyrovnaném počtu testů překročil 100 na 100 tisíc obyvatel. „Jak roste virová nálož, narůstá i počet hospitalizovaných. Za pondělí nemocnice zatím nahlásily přes 75 příjmů, na JIP je v tuto chvíli přes 113 pacientů,“ dodal šéf ÚZIS.

Dušek pozoruje i další varovné signály. „Predikce je riziková, stejně jako potenciální dopad na zdravotnictví. Je mi to líto, myslel jsem, že už to nikdy nebudu muset říkat,“ konstatoval. Proočkovanost, která v Česku stále ještě nepřekročila hranici 60 procent, je prý nedostatečná pro dosažení kolektivní imunity. Lidí nad 60 let není očkováno přes 415 tisíc.

„Vidíme nárůst nákazy ve zranitelné skupině obyvatel. Nezapomínejme, že vakcinace není zázrak a dochází k vyprchání imunity. K tomu se načítá šíření v neproočkované části populace, která stále tvoří až 75 procent všech nově nakažených,“ zdůraznil Dušek. Průměrný věk na JIP se pohybuje mezi 67 až 70 lety, průměrný věk zemřelých činí zhruba 80 let.

A jak se bude epidemie vyvíjet dál? Počet diagnostikovaných případů prý poroste. „Epidemie bude sílit. V cestě jí nestojí skoro nic, rozvolnění je téměř stoprocentní. Pohyb obyvatel je v normálu a máme 30 procent neočkované dospělé populace,“ vysvětlil Dušek.

Všechny modely ÚZIS ale ukazují na silný efekt vakcinace. U seniorů podle Duška až o 87 procent snižuje pravděpodobnost, že zažijí silný průběh nemoci. „To je dobrá záruka, že atak nemocnic by při větším počtu nakažených neměl být tak silný jako loni na podzim,“ dodal.

Tagy: