Stále více Čechů chodí do obchodů bez respirátoru či roušky. Pokuty ani nemoc neřeší

Lidé v obchodech stále častěji nenosí roušky nebo respirátory.

Lidé nenosí roušky

Některé evropské státy upouští od povinného používání respirátorů v obchodech. Jedná se například o Dánsko, Maďarsko, Velkou Británii nebo Norsko. V Česku vládní nařízení o zakrytém nosu a ústech dál platí, lidé si však s jeho dodržováním hlavu mnohdy už nelámou. A to i přesto, že za jeho porušení hrozí vysoká pokuta a že pandemie v Česku opět sílí.

Ženy, muži, senioři, studenti i lidé ve středním věku. Během půlhodinové návštěvy štáb CNN Prima NEWS v obchodě narazil na 35 lidí, kteří se rozhodli nakoupit bez respirátoru. A důvod? „Na co jsme se očkovali. V restauracích to není, tak proč bychom to měli nosit tady?“ řekl jeden z oslovených.

Jiní uvedli, že ochranu úst a nosu neměli nikdy – jednoduše nevěří, že by jim v něčem rouška nebo respirátor pomohly. Štáb CNN Prima NEWS narazil i na ty, kteří v obchodním centru nosili roušku. Mnozí ji však měli pod bradou nebo úplně sundanou.

Vše záleží na lidech

Všem těmto lidem hrozí pokuta ve výši až deset tisíc korun. „Zákazníky se vždy snažíme přátelsky upozornit. Nechceme jít do nějakého střetu,“ uvedl manažer obchodního centra Marek Audes. I policejní hlídky řeší většinu případů jen domluvou. Oproti začátku pandemie už také lidé přestali hlásit policistům, kdo a jak vládní nařízení porušil.

„V poslední době kolegové na operačním středisku nezaznamenali oznámení týkající se nenošení ochranných pomůcek dýchacích cest,“ potvrdila mluvčí policie Ivana Jelínková. Vášnivá debata o tom, zda má nošení roušek smysl, se rozhořela i v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS.

„Já jsem teda jeden z nich. Pokud roušku mám, nosím ji na bradě. Už teď zkouším, že jsem bez ní, protože to je skutečně symbol. S epidemií to nesouvisí,“ argumentoval biochemik Zdeněk Hostomský. Své tvrzení opírá o průzkum v Bangladéši na téma funkce roušek coby ochrany před koronavirem.

„Po analýze zjistili, že obce, kde lidé nosili roušky, má možná o deset procent nižší přenos viru,“ sdělil. Vláda však zatím debatu o konci povinných respirátorů v obchodech zcela vylučuje. Záleží prý na proočkovanosti populace. „Země, které jsou dobře proočkované, mohly rozvolnit vše. Záleží to na tom, co si občané v Česku zvolí,“ podotkla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Například v Dánsku a Norsku je proočkovanost obyvatel vyšší než 85 %, u nás jen kolem 56 %.

Tagy: