SLEDUJTE RADAR: Česko stále svírá mráz, platí varování před závějemi. Kdy se oteplí?

Ilustrační foto - zima na horách

Počasí 14.1.2024 10:20

I v závěru týdne většinou zůstaly ranní teploty pod bodem mrazu a ani přes den se Češi moc neohřejí. Pocitovou teplotu bude navíc snižovat vítr. Oteplovat se nemá ani v dalších dnech. Místy se postupně objevují i sněhové přeháňky, nejvíce sněhu napadne na severu území. Stále proto platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněhovými jazyky a závějemi.

Obloha bude v neděli převážně zatažená. „Na jihu a jihovýchodě se však může ukázat slunce,“ upřesnila předpověď meteoroložka ČHMÚ Tereza Matušková pro CNN Prima NEWS. Přes den teploměr ukáže mezi −1 až 3 °C. Na horách teploty mohou klesnout až k −4 °C. Foukat bude čerstvý západní až jihozápadní vítr, místy s nárazy kolem 55 km/h. Ve vyšších oblastech může být i silnější, okolo 70 km/h. Místy, především na severu a severovýchodě, nasněží nebo spadnou sněhové přeháňky. V nížinách pak mohou být srážky smíšené. Na horách bude sněžení vydatnější, napadnout by na nich mělo až 20 centimetrů nové sněhové přikrývky.

ČTĚTE TAKÉ: VÝSTRAHA METEOROLOGŮ: Na silnicích hrozí sněhové jazyky i závěje. Kde si máte dát pozor?

Stále proto platí výstraha meteorologů před sněhovými jazyky a závějemi. „Na severu se mohou vytvářet v kombinaci s čerstvým větrem,“ uvedla Matušková. Výstraha platí až do úterního poledne.

Občasné sněžení či sněhové přeháňky očekávají meteorologové místy i v pondělí. Na horách budou četnější. Noční teploty mají oscilovat mezi 0 a −4 °C, v podmínkách minimální oblačnosti a slabšího větru mohou klesnout až k −6 °C. Přes den naměříme od −1 do 3 °C. Na horách by měl vítr oproti víkendu o něco zesílit, místy vát s nárazy až 90 km/h.

Sněžit bude v příštím týdnu i v úterý. Sněhových srážek však postupně ubyde. Noční teploty se mají pohybovat mezi −1 až −5 °C, přes den pak okolo −2 až 2 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V průběhu týdne bude počasí velmi proměnlivé. Ve středu bude z počátku dne polojasno, ojediněle hrozí mrznoucí mlhy. Ráno bude velmi chladné, v noci teplota klesne až k −7 °C, při sněhové pokrývce až k −10 °C. Přes den má být −2 až 2 °C.

Mírně by se mělo oteplit až ve čtvrtek. Přes den by se místy mohly teploty vyšplhat i nad nulu ke 3 °C. Na většině území bude zataženo až oblačno, místy přijdou mrznoucí a dešťové srážky. Ke konci týdne jich však bude ubývat.

Tagy: