RADAR: Na Česko se ženou vydatné lijáky. Podívejte se, kde budou deště nejvytrvalejší

Déšť

Počasí (12.3.2024 - 7:09)

V Česku bude od úterý vydatně pršet. Vytrvalé srážky se vyskytnou hlavně na východě území, na horách budou srážky i smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 9 a 13 °C, v noci ale mohou klesnout i k nule.

Tlaková níže bude postupovat ze střední Evropy zvolna k jihovýchodu a po její zadní straně začne do Česka proudit chladnější vzduch od západu. V úterý bude většinou zataženo, ve východní polovině území se vyskytne déšť nebo přeháňky, které budou v oblastech nad 1 200 m smíšené nebo sněhové. Na Českomoravské vrchovině a na jihu Moravy bude déšť trvalý a vydatnější. Nejvyšší teploty dosáhnou 6 až 10 °C, v Polabí a na severozápadě Čech to bude 10 až 13 °C. Povane mírný severozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sníh a mráz. Části Evropy hrozí jev, který se vyskytne jednou za 250 let. Jak bude v Česku?

V noci na středu bude většinou zataženo, na Moravě a ve Slezsku se místy vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, v Čechách se srážky očekávají jen ojediněle. Během noci se oblačnost postupně protrhá a zejména na západě bude až polojasno. Nejnižší teploty klesnou na 7 až 3 °C, při déletrvající malé oblačnosti, hlavně na západě ojediněle až na 1 °C. Vát bude mírný severozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Na středu meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají oblačno až zataženo. Na Moravě a ve Slezsku se místy vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, které budou v oblastech nad 1 100 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 9 až 13 °C. Povane mírný severozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 5 m/s, který bude během dne slábnout.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě deště místo Meteoradar rozklikněte kategorii Déšť, bouřky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, ráno se ojediněle vytvoří mlhy. Ojediněle se vyskytne slabý déšť. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C a místy se objeví přízemní mrazíky. Přes den teploty dosáhnou na 9 až 13 °C. Vát bude slabý západní až jihozápadní vítr rychlostí do 4 m/s.

V pátek meteorologové očekávají oblačno, přechodně i polojasno. Ráno a dopoledne se ojediněle vyskytne nízká oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C, při malé oblačnosti ojediněle až k nule a místy se tak vyskytnou přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou na 12 až 16 °C. Povane slabý jižní, během dne v Čechách mírný jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Tagy: