Sníh a mráz. Části Evropy hrozí jev, který se vyskytne jednou za 250 let. Jak bude v Česku?

Takhle si lidé v Británii užívali zimní radovánky před dvěma měsíci. Pravděpodobně si je za několik dnů zopakují

Předpověď počasí 9.3.2024

Podle odborníků zasáhne Velkou Británii meteorologický jev, ke kterému dochází jednou za 250 let. Neobvyklá povětrnostní událost souvisí se stratosférickým oteplováním a může srazit teploty hluboko pod nulu. Česka se vzácný jev nedotkne, informovala CNN Prima NEWS meteoroložka Jana Hujslová.

Nad Velkou Británií se může objevit vzácná povětrnostní událost, k níž dochází pouze jednou za 250 let. Před jevem varovali meteorologové z agentury Met Office, upozorňuje britský web Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Svět zažil nejteplejší únor v historii. Počasí trhalo rekordy i v Česku, ukazují měření

Jev souvisí s náhlým stratosférickým oteplením, zkráceně SSW, což může zapříčinit razantní pokles teplot směrem pod bod mrazu. SSW se objevuje jednou za dva roky, nyní však jde již o třetí stratosférické oteplení během jedné zimy. S tím se meteorologové dosud nesetkali.

„Ještě jsme nezaznamenali, že by během jedné zimy došlo ke třem událostem SSW,“ řekl pro server Independent profesor Adam Scaife z Met Office s tím, že jejich výzkumná práce s použitím několika počítačových simulací ukázala, že se něco takového může stát zhruba jednou za 250 zim. Zvláštní jev může v Británii přinést sněžení, příchod jara se tam tak na nějaký čas odkládá.

Meteoroložka Jana Hujslová ČHMÚ pro CNN Prima NEWS popsala, co se při stratosférickém oteplení nad povrchem Země odehrává. „Do vyšších vrstev atmosféry, kde je normálně chladnější vzduch, se najednou dostane teplejší vzduch a tlačí ten chladnější níže. Často se tím pádem stává, že v oblasti pólů, kde je v zimě koncentrovaný hodně chladný vzduch, dochází ke změně,“ přiblížila.

„Právě oteplení ve stratosféře se dávalo letos do souvislosti s tím, že u země dojde k výraznému ochlazení. Přijde výrazný vpád arktického vzduchu, ať už do Evropy nebo do Spojených států. Oteplení ve vyšších výškách následně s odstupem několika dní případně týdne, dvou, pravděpodobně způsobuje ochlazení výrazné v nižších hladinách. To znamená při zemi,“ vysvětlila Hujslová.

Česko touto událostí nebude nijak ovlivněno. „Podle našich předpovědí nás razantní změna počasí v nejbližších dnech nečeká. V příštím týdnu se slabě ochladí, pořád to ale budou teploty spíše nadprůměrné,“ řekla meteoroložka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku se rozjela pylová sezóna. Které alergeny jsou nejaktivnější a jak se bránit?

Tagy: