Sledujte SPECIÁL k úmrtí Josefa Abrháma. Jak na hereckou legendu vzpomínají osobnosti?

Herec Josef Abrhám

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Jeden z nejznámějších českých herců Josef Abrhám zemřel ve věku 82 let. Zahrál si spoustu kultovních rolí například ve snímcích Vrchní prchni!, Kulový blesk nebo Marečku, podejte mi pero. Na CNN Prima NEWS můžete sledovat speciální vysílání věnované legendě tuzemské kinematografie, ve kterém na Abrháma vzpomínají známé osobnosti.

Josef Abrhám se narodil 14. prosince 1939 ve Zlíně. Byl vnukem slovenského dramatika, prozaika a evangelického faráře Jozefa Hollého, synovcem slovenského herce Martina Hollého st. a bratrancem slovenského režiséra Martina Hollého ml. Od roku 1976 až do její smrti v roce 2021 byl ženatý s českou filmovou Popelkou Libuškou Šafránkovou. Spolu měli syna Josefa.

Jaká byla nejlepší role Josefa Abrháma?

Za roli ve filmu Jana Hřebejka Šakalí léta z roku 1993 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon. V roce 2020 obdržel za celoživotní mistrovství v oblasti činohry Cenu Thálie. Ocenění má také za herecké výkony ve Vrchní, prchni! a v Člověku proti zkáze.

V posledních letech už role ve filmech přijímal jen sporadicky. Důvody byly zřejmě dva: Za prvé jeho zdraví, protože měl v posledních letech kromě problémů se srdcem a s termoregulací také velké potíže s chůzí a pohybem. A za druhé ho hraní bez manželky Libuše Šafránkové netěšilo. Bývalo pravidlem, že herecké nabídky se svou ženou přijímali pouze pod podmínkou, že byly pro oba dva.

Tagy: