Poslanci jednají o pomoci s energiemi. Jak bude úsporný tarif vypadat?

Ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Ve čtvrtek poslanci jednají o návrhu takzvaného úsporného tarifu, který má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu a zemní plyn. Jde o příspěvek státu domácnostem určený ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou. Maximální výše příspěvku má být 20 tisíc korun. Jednání Sněmovny sledujte živě v tomto článku.

S návrhem úsporného tarifu pro domácnosti přišla vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Příspěvek bude dotací ze státního rozpočtu ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou, kteří o tuto dotaci posléze sníží zákazníkovi z řad domácností účet nebo zálohy. Budou to muset zřetelně uvést ve vyúčtování.

Jak přesně bude příspěvek vypadat a komu se bude vyplácet, rozhodne až vláda svým nařízením. Cílová skupina zákazníků se bude odvíjet podle distribuční sazby, spotřeby plynu a případně dalších podmínek.

Opoziční hnutí ANO na tiskové konferenci před jednáním dolní komory avizovalo, že i když má k návrhu několik připomínek, nakonec úsporný tarif podpoří.

Druhým bodem čtvrtečního jednání má být vládní novela zákonů o České televizi a Českém rozhlasu. Kromě změny způsobu volby televizních a rozhlasových radních počítá předloha i s tím, že počet členů Rady ČT se zvýší z nynějších 15 na 18. Počet rozhlasových radních má zůstat na devíti. Další změna řeší navrhování kandidátů. Nově má platit, že radní bude smět sice navrhovat stejný okruh organizací jako dosud, podmínkou ale bude, aby existovaly aspoň deset let.

Tagy:
opozice tisková konference energetika ANO 2011 vláda Jozef Síkela Poslanecká sněmovna ČR tarif