SLEDUJTE ŽIVĚ: Pomůže investice Prahy do škol řešit bytovou krizi? V Obecním domě budou diskutovat politici, ekonomové i architekti

Dnes v Obecním domě v rámci Summitu architektury a rozvoje proběhne velká debata mezi politiky, ekonomy, investory, urbanisty i architekty. Diskutovat budou o stavebním zákoně, Metropolitním plánu nebo financování a výstavbě nových škol a školek v hlavním městě. Vystoupí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, náměstek pražského primátora Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč nebo ředitel městského developera Petr Urbánek. Druhá část debaty s architekty Evou Jiřičnou, Jakubem Ciglerem nebo Pavlem Hniličkou bude věnovaná moderní architektuře a plánování a urbanismu velkých měst. Živý přenos bude vysílán na stránkách www.arch.rozvoj.cz, kde je kompletní program s tématy i hosty.

Jedním ze stěžejních témat summitu jsou investičně prioritní stavby Prahy a to, zda by mezi ně měla patřit i výstavba škol a školek. Jak vyplývá ze statistik ministerstva školství, za většinou nových škol a školek v hlavním městě v posledních 15 letech stojí soukromý sektor. Chybějící koncepce financování a výstavby vzdělávacích zařízení v Praze ale brzdí rozvoj velkých brownfieldů, kde by mohly vznikat nové čtvrti a dostupné byty.

Praha si vytvořila rekordní finanční rezervy, v pololetí hospodařila dokonce s desetimiliardovým přebytkem. V oblasti dopravy nebo kultury plánuje velké investiční projekty, jako je výstavba nové linky metra D nebo připravovaná stavba Vltavské filharmonie. Ve výstavbě škol a školek ale za soukromým sektorem pokulhává. Kdo by měl výstavbu škol a školek financovat? Má na ně Praha dostatek financí?

Diskutovat o tom budou zástupci Prahy, ekonomové, investoři a další odborníci. K tématu se vedle Petra Hlaváčka vyjádří například také ředitel investičního odboru MHMP Petr Kalina, ekonom a partner KPMG Pavel Kliment, ředitel 4ct a předseda CRE a Sdružení pro architekturu a rozvoj Tomáš Ctibor, zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský nebo výkonný ředitel CPI Property Group Zdeněk Havelka.

Dalším z témat summitu bude letos schválený nový stavební zákon a jeho uvádění do praxe. Kromě ministryně Dostálové vystoupí její náměstkyně Marcela Pavlová nebo poslanci Martin Kupka a Martin Kolovratník. O průběhu projednávání Metropolitního plánu a vyřizování změn stávajícího územního plánu Prahy bude mluvit Petr Hlaváček, Ondřej Boháč nebo starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

Druhý blok summitu bude od 11:30 věnovaný moderní architektuře, urbanismu a územnímu plánování. O tom, jak podpořit zájem veřejnosti a politiků o moderní architekturu a vznik nových unikátních staveb v ČR, o budově plánované Vltavské filharmonie nebo o úspěšných zkušenostech z ČR a zahraničí s územním plánováním a urbanismem velkých měst, budou diskutovat Petr Hlaváček, Ondřej Boháč, Tomáš Ctibor a také architekti Eva Jiřičná, Pavel Hnilička, Jakub Cigler nebo Zdeněk Fránek.

Summity pořádá vždy na jaře a na podzim Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), které je nezávislou iniciativou odborníků z oborů architektury, stavebnictví, ekonomiky a práva. Cílem tohoto think-tanku je podporovat pozitivní stavební rozvoj a zájem o moderní architekturu. Více informací o činnosti SAR a dřívějších Summitech architektury a rozvoje je k dispozici na www.arch-rozvoj.cz.

Tagy:
architekt stavba ekonom Klára Dostálová Petr Hlaváček Praha Eva Jiřičná Ondřej Boháč Jakub Cigler Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy