Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění, řekl Biden ve Varšavě

Prezident Joe Biden (na snímku z 16. března) odlétá 23. března na jednu z nejvýznamnějších prezidentských cest.

Projev prezidenta Joe Bidena v Polsku (26.3.2022)

V sobotním projevu se americký prezident Joe Biden označil ruskou invazi za neospravedlnitou. Upřesnil, že Nata neútočí, ale bude bránit každý centimetr aliančního území.

Pro Ruskou invazi na Ukrajinu podle amerického prezidenta neexistuje žádné ospravedlnění. Uvedl to v sobotním projevu ve Varšavě. Důvody uváděné Moskvou jsou podle něj nemravné a cynické a jediným viníkem je Putin.

Biden navíc ujistil Rusy, že je nepovažuje za nepřátele, podle něj je invaze na Ukrajinu dílem Kremlu. Spojenci se musejí připravit na dlouhý a složitý boj. Zdůraznil, že NATO neútočí, ale bude v případě útoku bránit každý centimetr svého území.

Biden, který se ujal úřadu v minulém roce, slíbil obnovit demokracii doma a sjednotit demokratické země v tom, aby se postavily autoritářům, jako je Putin nebo jeho čínský protějšek Si Ťin-pching, připomíná Reuters.

Bidenovo vystoupení zakončilo čtyřdenní cestu, která zahrnovala i dřívější zastávku na sérii summitů v Bruselu. Americký prezident má též jednat s polským prezidentem Andrzejem Dudou a v plánu je setkání s ukrajinskými uprchlíky a humanitárními pracovníky, kteří jim pomáhají. Podle Evropské unie uprchlo z Ukrajiny přibližně 3,5 milionu Ukrajinců, z nichž polovina jsou děti. Nejčastěji mířili do Polska.

Nyní chce Polsko urychlit nákup amerického protivzdušného systému Patriot, stíhaček F35 a tanků pro svou vlastní bezpečnost. Chce ujištění, že platí závazek NATO bránit své členy.

Tagy: