Rusko na frontě dosáhlo úspěchu. Může ho využít ve vyjednávání o příměří, říká expert

Ruští vojáci na bojovém vozidle na Krymu (27. února)

Ruská armáda na frontě dosáhla určitého operačního úspěchu. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Lukáš Visingr. Rusko podle něj tohoto pokroku může využít v seriózních jednáních o příměřích.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. „Dá se říci, že původní čtyři fronty – severní kyjevská, severovýchodní charkovská, východní donbaská a jižní krymská – se prakticky změnily na tři. Dvě poslední jmenované splývají. Znamená to určité zjednodušení, což pro ruskou armádu bude vítané, protože její logistické problémy jsou vážné a pořád pokračují. Teď bude možné efektivně zásobovat jednotky, které působí na jižní a východní frontě,“ popsal Visingr.

Pro Ukrajinu to ale podle vojenského analytika prakticky znamená odříznutí od Azovského moře. „Na východní donbaské frontě se nachází jádro ukrajinské armády. Její tankové a mechanizované síly. Proto jeden ze scénářů, o kterém se mluví, je, že by se teď ruská armáda mohla pokusit o obklíčení těchto ukrajinských sil. To by znamenalo postup od Mariupolu na sever, a současně od Charkova na jih, aby se podařilo ukrajinské síly uzavřít do takového obrovského kotle,“ vysvětlil Visingr.

Dojde k příměří?

Vojenský analytik uvedl, že „je ale velkou otázkou, jestli ruská armáda na něco takového vůbec má logistiku, morálku apod. „Znamenalo by to pro ni jít do hloubky ukrajinského území a ruské jednotky by tam pochopitelně musely být dále zásobovány. Jak víme, zásobování pro ruskou armádu znamená asi největší Achillovu patu,“ dodal Visingr.

„Samozřejmě další možností je, že by to mohlo usnadnit teoretický postup na Oděsu. Částečně po zemi, možná by se to dalo zkombinovat s nějakým obojživelným výsadkem. Ruská armáda ale nemá vůbec žádné zkušenosti s obojživelnými výsadky, takže je otázka, jestli vůbec existuje nyní snaha Oděsu dobýt,“ sdělil vojenský analytik.

Celý svět si nyní klade otázku, kdy by mohla začít seriózní jednání o příměří. „Každopádně se dá říci, že ruská armáda dosáhla jakéhosi operačního úspěchu, což může představovat silnou kartu při vyjednávání o příměří. Dá se očekávat, že po dosažení nějakého významného úspěchu by ruská armáda mohla zastavit operace a Rusové by mohli zahájit seriózní jednání o příměří s Ukrajinou,“ míní Visingr.

Tagy: