Slovensko se chystá na příliv válečných uprchlíků z Ukrajiny. U hranic jsou jich stovky

Ulice Kyjeva jsou zacpané.

Kyjev se snaží opustit tisíce lidí

Davy Ukrajinců míří na západ a snaží se utéct před ruskou invazí. Na hranicích mezi Slovenskem a Ukrajinou se proto tvoří několikahodinové kolony. Slovenský premiér Eduard Heger mezitím oznámil, že jeho země válečným uprchlíkům pomůže a vyzval Slováky, aby pro Ukrajince měli pochopení a soucit. Ucpaná je i metropole Kyjev.

Na hranicích se Slovenskem s Ukrajinou se tvoří kolony aut. Vyplývá to z videí na sociálních sítích, které zachycují hraniční přechod Vyšné Nemecké na slovenské straně a Užhorod na ukrajinské.

Podle pozorovatelů na místě se táhne několik kilometrů a uprchlíci v ní čekají i několik hodin. Na zvýšený příliv lidí reaguje i slovenská vláda. Premiér Eduard Heger oznámil, že Slovensko poskytne pomoc lidem, kteří prchají z Ukrajiny. Slováky vyzval, aby pro příchozí uprchlíky měli pochopení a soucit.

„Zvýšíme kapacity policistů a příslušníků ozbrojených sil,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání bezpečnostní rady státu ministr vnitra Roman Mikulec s tím, že Slovensko připravuje i další místa, přes která bude možné přejít.

Na Slovensko by navíc zřejmě měla zamířit také mise předsunuté obrany Severoatlantické aliance (NATO), jako je tomu v Pobaltí. „Neumíme ještě říci, o jak velkou jednotku půjde. Půjde o vojáky z geograficky blízkých zemí a několik set vojáků se specializacemi, které Slovensko nemá,“ informoval slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Ten navíc dodal, že na východní hranici Slovenska s Ukrajinou míří zhruba 1 500 slovenských vojáků, kteří mají za úkol posílit kontroly v oblasti.

Tagy: