Aféra na Slovensku. Tenistku Cibulkovou přednostně naočkovali. Mrzí mě to, omlouvá se

Slovensko v první fázi očkuje hlavně zdravotníky. A taky bývalou tenistku Dominiku Cibulkovou. Jak informoval Deník N, dostala se přednostně na seznam, kam ji měl zapsat jeden z pracovníků vakcinačního centra. Slavná tenistka se nyní na sociálních sítích omluvila.

„Šetřením jsme zjistili, že Dominika Cibulková byla očkovaná na jednom z našich tří pracovišť očkovacího centra v Nemocnici L. Dérera na Kramároch,“ odpověděla na otázku webu Deník N mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava Eva Kliská. Mělo se tak stát v tomto týdnu.

Vyplňovala jen volné místo v pořadníku

Tenistka Cibulková se ale po zveřejnění informace na sociálních sítích ohradila s vysvětlením. „Je mi velmi líto, že jsem se nechala uvést do omylu, když jsem se při doprovázení blízkého do nemocnice jen informativně zeptala, v jakém období bychom mohli přijít na řadu. Kdybych jen tušila, že se dopouštím vážného pochybení a že jen nevyplňuji volné místo v pořadníku, v žádném případě bych očkování nevyužila. Vzniklá situace mě velmi mrzí, ve vztahu ke všem, kteří na vakcínu čekají,“ uvedla na Instagramu.

Cibulková chce prostřednictvím kauzy alespoň upozornit na důležitost vakcinace. „Zároveň bych ale touto cestou chtěla vyzvat lidi, aby se neobávali očkování. Budu ráda, když celá tato nešťastná událost bude mít pozitivní efekt v tom, že přesvědčí co nejvíce lidí o potřebě očkování. Velmi ráda jakýmkoli způsobem pomůžu v osvětové kampani na podporu vakcinace, kterou považuji za bezpečnou a očkování proti covidu za jediný správný přístup,“ píše dál tenistka.

Jednatřicetiletá tenistka hrála naposledy loni v květnu na Roland Garros a v listopadu pak i kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím oznámila konec kariéry. Během ní vyhrála osm turnajů WTA ve dvouhře, nejvíc mezi slovenskými tenistkami.

Nebude se to opakovat, slibuje nemocnice

I nemocnice, která tenistce tuto možnost dala, se omluvila. „Vzniklá situace nás velmi mrzí, omlouváme se za ni a uděláme vše pro to, aby se podobné selhání už neopakovalo,“ doplnila Deníku N nemocnice. Plánuje proto zavést dvojité kontroly seznamů a chce personál znovu proškolit o standardních postupech očkování.

Z dřívějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že očkovat proti koronaviru se na Slovensku chce jen zhruba třetina obyvatel. Podle národní očkovací strategie je ovšem v zájmu omezení šíření koronaviru potřeba, aby se očkovalo alespoň 60 procent obyvatel.

K nákazou nejpostiženějším regionům patří jihoslovenské město Nitra, kde se na konci tohoto týdne uskuteční hromadné testování obyvatel na koronavirus.

Slovenské úřady sice již dříve zavedly v zemi různá karanténní opatření, odborníci ale požadovali ještě přísnější omezení. Například zákaz vycházení obsahuje na Slovensku zhruba dvacet různých výjimek.

Slovensko v první fázi očkuje hlavně zdravotníky, už v prosinci podstoupila očkování i prezidentka Zuzana Čaputová. K pondělí bylo na Slovensku očkováno 7201 lidí.

Tagy: