Pedofil nalákal 9letého Jakuba na počítač. Po znásilnění ho zabil, tělo ukryl ve stráni

Slovenský pedofil znásilnil devítiletého chlapce. Odsedí si doživotí.

Slovenský pedofil zavraždil devítiletého chlapce

Jakub Šimánek. Chlapec, kterého hledala doslova celá republika. Měsíc žili jeho rodiče v naději, že se jim syn vrátí domů. Když jeho tělo policisté objevili, bylo jim brzy jasné, že se stal obětí nebezpečného pedofila. Ten už byl přitom jednou odsouzen. Léčbu ale odmítl.

Do prázdnin roku 2008 zbývaly pouhé dva měsíce. Bylo teplé počasí, a tak devítiletý Jakub trávil odpoledne rád na dětském hřišti se svými kamarády. Osudného 4. května tam ale děti nebyly samy. Opodál postával na první pohled nenápadný muž, který je sledoval a vybíral si svou oběť. Nakonec oslovil právě Jakuba, chlapce s blonďatými vlasy a modrýma očima.

Videohry a sledování pohádek

Muž, který chlapce na dětském hřišti sledoval, byl Antonín Novák. Slovák, který byl ve své zemi dokonce několikrát odsouzen za pohlavní zneužívání dětí. Když se dostal z vězení na svobodu, léčbu odmítl a místo toho raději ze Slovenska odjel do Česka. Bydlel na ubytovnách a živily ho dělnické profese. Na ubytovně bydlel i v Havlíčkově Brodu, právě tam malého Jakuba zavedl.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Pro zkušeného devianta nebylo složité chlapce nalákat. Dobře věděl, jak ho má oslovit. Do ubytovny ho nalákal na ukázku počítačových her. Jakub tomu neodolal a po několika minutách se ocitl v omšelém pokoji ubytovny. Novák tam chlapci bezelstně nabídl pohádky na videopřehrávači a Jakub důvěřivě souhlasil. Během sledování ale Nováka pohledy na devítileté dítě začaly vzrušovat. Po chvíli mu přikázal, aby se svlékl a znásilnil ho. Během toho v ruce svíral digitální fotoaparát a dítě si fotil a natáčel.

Podle pozdějších výpovědí Jakuba nechtěl zavraždit. Plánoval, že ho odvede do lesa a získá tak čas na to, aby opustil město a možná i republiku. Slíbil proto chlapci, že ho odvede domů a devítiletý Jakub mu podruhé uvěřil. Cestou za okrajem Havlíčkova Brodu mu ale chlapec prý začal vyhrožovat, že znásilnění ohlásí. Pedofil proto počkal, až si byl jist, že kolem není žádný svědek a dítě uškrtil. Tělo pak zakryl ve stráni nad železniční tratí pod hromadu větví.

Měsíční pátrání a konec nadějí

Rodiče nahlásili zmizení chlapce ještě ten den na policii. V Havlíčkově Brodu i okolí se rozjela dosud nevídaná pátrací akce, do které se kromě policistů a hasičů zapojilo také množství dobrovolníků. Zdálo se ale, že chlapec zmizel beze stopy. Výpovědi ostatních dětí, které si na hřišti s Jakubem hrály, se lišily. Kriminalistům pomohla až jedna z náhodných svědkyň, která Nováka dokázala popsat.

Pachatel byl v tu chvíli už ale v jiném koutu republiky. Jak policie až později zjistila, bezprostředně po vraždě si Novák koupil vlakovou jízdenku a odjel z Havlíčkova Brodu do Mladé Boleslavi. Rodiče chlapce v tu dobu ještě neztráceli naději. Organizovali společně s policisty pátrací akce a pročesávali stále širší okolí míst, o kterých věděli, že si tam jejich syn rád hrával. Matka chlapce dokonce prostřednictvím televizních kamer prosila případné únosce, aby Jakubovi neubližovali.

Policisté v tu dobu už tušili, že může mít chlapce někdo na svědomí. Ke svědkyni, která popisovala cizího muže, se začaly postupně přidávat i některé děti a jejich výpovědi potvrdil i videozáznam z bezpečnostní kamery, na které byl skutečně zatím neznámý muž vidět. Opravdový zlom ale přišel až po měsíci pátrání. Antonín Novák totiž udělal zásadní chybu, díky které byl dopaden. Během rychlého stěhování z ubytovny v Havlíčkově Brodě nechal všechny své osobní věci na ubytovně. Po vraždě už se tam zřejmě bál vrátit. Majitel tam objevil kromě oblečení také digitální fotoaparát, který se i s fotkami malého Jakuba dostal do rukou kriminalistů. Tahle důležitá stopa dovedla detektivy až před práh nového bydliště Antonína Nováka, kde ho také zadrželi.

Vyrval bych mu srdce z těla

Pedofil se k hrůznému činu brzy doznal a dovedl kriminalisty i na stráň nedaleko Havlíčkova Brodu, kde pod hromadou větví objevili mrtvé tělo chlapce. „Takový člověk nemá vůbec právo na to, aby existoval. Vlastníma rukama bych mu vyrval srdce z těla,“ komentoval tehdy zadržení pachatele otec mrtvého Jakuba, armádní generál Hynek Blaško. Matka dítěte se zhroutila. Rodiče žádali pro vraha svého syna ten nejvyšší trest. Během vyšetřování navíc vyšlo najevo, že obětí měl Antonín Novák na svědomí mnohem víc. Postupně se detektivům přiznal ke zneužití celkem deseti dětí. Policie navíc zjistila, že svou vinu mohli nést i slovenští lékaři, kteří soudům neoznámili, že Novák přestal docházet na svou léčbu.

Soud Antonína Nováka poslal do věznice na doživotí. O tom, jak bylo počínání vraha vůči teprve devítiletému chlapci kruté, dokládá i fakt, že sám soudce se krátce po vynesení rozsudku zhroutil. Na pár minut muselo být dokonce jednání přerušeno. Novák žádal, aby si mohl trest odpykat na Slovensku. Tomu ale soud odmítl vyhovět, protože na Slovensku v té době nebyl ještě zřízen žádný detenční ústav, kde by se mohl nebezpečný pedofil léčit. Spravedlnosti v soudní síni se ale nedočkali oba rodiče. Matka Jakuba totiž několik týdnů před vynesením rozsudku zemřela na otravu zplodinami z plynového ohřívače. Podle vyšetřování šlo o nešťastnou náhodu. Otec Jakuba později odešel z armády a začal se věnovat prevenci v oblasti bezpečnosti dětí.

Tagy: