Smrt dalšího ruského oligarchy. Ve Španělsku údajně zabil dceru s manželkou, pak i sebe

Španělské pobřežní městečko Lloret de Mar

Válka na Ukrajině (21.4.2022 9:00)

Svět řeší smrt dalšího ruského oligarchy i jeho rodiny během dvou dnů. Poslední tragédie se stala v katalánském pobřežním městečku Lloret de Mar, kde v úterý nalezli oběšeného Sergeje Protaseňu. Měl nejprve zavraždit svou manželku a dceru, poté sám spáchal sebevraždu.

O smrti finančního ředitele ropné společnosti Tarkosaleněftěgaz informoval ruský web Gazeta. Španělská média uvedla, že první fáze vyšetřování naznačuje, že ruský oligarcha zavraždil svou 18letou dceru a ženu Natalii sekerou, zatímco spaly. Následně měl sám spáchat sebevraždu.

Rodina jela do svého domu v Katalánsku, aby si užila Velikonoce, běžně totiž pobývají ve Francii. Tam také zůstal Protoseňův nejstarší syn, který se nemohl své matce dovolat, proto se obrátil na policii, a odstartoval tak následné vyšetřování plné záhad.

Odhadovaný majetek finančního ředitele ropné společnosti Tarkosaleněftěgaz dosahuje 400 milionů eur. Rus zároveň působil na vysoké pozici dalšího ropného giganta – firmy Novatek. Rodina vedla navenek poklidný život, o to více celá událost šokuje.

V posledních dnech ale nejde o první takový případ. V pondělí bylo nalezeno tělo ruského oligarchy Vladislava Avajeva v jeho milionovém luxusním moskevském bytě. Pravděpodobně spáchal sebevraždu. Předtím podle dostupných informací střelil do hlavy svou 13letou dceru a také údajně těhotnou ženu, informovala světová média.

Avajev dříve působil jako kremelský úředník a spolupracovník Putina, následně byl viceprezidentem Gazprombank. Mrtvou rodinu takto našla dcera Annastázie. Do bytu se vydala poté, co s rodinou ztratila kontakt. Ruská policie dodala, že se bude zabývat případným spojením případu s Avajevovým profesním životem.

Tagy:
smrt vražda rodina vyšetřování Španělsko sebevražda Katalánsko oligarcha Vladislav Avajev Lloret de Mar Gazprombank Sergej Protaseňa