Špioni z Kremlu vyslali vzkaz. Slavného zběha zavraždili zvlášť brutálním způsobem

Maxim Kuzminov

Rus s vrtulníkem se vzdal

Brutální vražda ruského zběha Maxima Kuzminova, kterého několikrát střelili a pak přejeli autem, vyvolala obavy, že ruské špionážní sítě v Evropě jsou opět aktivní. A to i přesto, že se je státy starého kontinentu po ruské invazi na Ukrajinu snažily rozbít ze všech sil, píší The New York Times. Ukrajinské úřady oslavovaly Kuzminovo zběhnutí s tajnými informacemi jako velký úspěch. Nyní se prý obávají, že smrt ruského vojáka jeho bývalé spolubojovníky od dezerce k Ukrajincům odradí.

Muži, kteří zabili Kuzminova, chtěli vyslat zprávu. Nejenže ho vrazi v garáži na jihu Španělska šestkrát střelili, ale navíc jeho tělo přejeli autem. Podle vyšetřovatelů po sobě zanechali také důležitou stopu k určení své totožnosti: nábojnice z devítimilimetrových nábojů Makarov, standardního střeliva bývalého východního bloku.

ČTĚTE TAKÉ: Macron musel k Američanům na kobereček. Nápad poslat vojáky na Ukrajinu tvrdě narazil

„Byl to jasný vzkaz – najdeme si vás, zabijeme a ponížíme,“ řekl pro The New York Times anonymně vysoký představitel španělské policie, která dohlíží na vyšetřování vraždy.

Kuzminov loni v srpnu přeběhl z Ruska na Ukrajinu. Vletěl se svým vojenským vrtulníkem Mi-8 na ukrajinské území a předal stroj spolu s tajnými dokumenty agentům ukrajinské rozvědky. Tím se v očích Kremlu dopustil zločinu, který Putin podle svých slov nikdy neodpouští – zrady.

Jeho zabití v přímořském letovisku Villajoyosa v polovině února vyvolalo obavy, že ruské evropské špionážní sítě nadále fungují a zaměřují se na své nepřátele. Zpravodajské služby Moskvy se dostaly do válečného stavu a začaly doma i v zahraničí operovat s agresivitou připomínající Stalinovu éru, uvedl expert na ruské vojenské a bezpečnostní služby Andrej Soldatov. „Už nejde o běžnou špionáž, jde o operace, které mohou zahrnovat i atentáty,“ řekl.

Ačkoli se neobjevily žádné důkazy o přímém zapojení Kremlu do vraždy, Rusko se netajilo přáním vidět pana Kuzminova mrtvého. Několik týdnů po jeho zběhnutí se ve zpravodajském pořadu objevila reportáž, v níž byli citováni zběhovi kolegové, kteří mu přísahali pomstu.

Přesvědčili ho Ukrajinci na internetu

Zběhnutí Kuzminova bylo pro Ukrajinu významným milníkem. Zorganizovala ho tajná jednotka Hlavního ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR). Ta se specializuje na verbování ruských bojovníků a vedení agentů na ruském území za účelem provádění sabotážních misí. Někteří vojáci z této jednotky prošli specializovaným výcvikem CIA na působení v nepřátelském prostředí.

Jednotka za dva roky dokázala přesvědčit jednotlivé Rusy a někdy i malé skupiny vojáků, aby přeběhli, ale útěk Kuzminova a vysoká hodnota toho, co dodal, byl bezprecedentní.

ČTĚTE TAKÉ: Stopy vedou na Ukrajinu, tvrdí Rusko po teroru u Moskvy. Požaduje vydání šéfa tajné služby

Pan Kuzminov v rozhovorech uvedl, že se k rozhodnutí odhodlal poté, co si přečetl příspěvky Ukrajinců na internetu. „Pochopil jsem, kdo je na straně dobra a pravdy,“ řekl v rozhovoru s ukrajinským blogerem.

V podvečer 9. srpna 2023 vzlétl Kuzminov ve vojenském vrtulníku z letiště v Kurské oblasti na západě Ruska. Cesta měla být prostou dodávkou nákladu na jinou základnu. V kokpitu s ním seděli další dva vojáci. Krátce po startu vypnul Kuzminov radiokomunikační zařízení vrtulníku a klesl do výšky necelých 20 stop, aby se vyhnul radaru. Poté přeletěl na Ukrajinu.

11 milionů a život u pláže

V rozhovorech pro ukrajinská média se k tomu, co se dělo dál, vyjadřoval zdrženlivě. Řekl pouze, že s vrtulníkem přistál na předem dohodnutém místě setkání, kde na něj čekalo komando HUR. Po cestě však překvapil skupinu ukrajinských bojovníků, kteří podle vysokého ukrajinského představitele zahájili palbu. Ve zmatku byl pilot postřelen do nohy.

Co se stalo s jeho kolegy z posádky, je méně jasné. Rusové tvrdí, že oba byli zastřeleni z bezprostřední blízkosti. Naznačili tím, že je zabil Kuzminov. Vysoký ukrajinský představitel zapojený do operace uvedl, že je zastřelili ukrajinští vojáci.

Kyjev vyplatil Kuzminovovi 500 tisíc dolarů (přes 11,5 milionu korun) a poskytl mu ukrajinský pas a falešné jméno. V říjnu zběh opustil napadenou zemi a odjel do Villajoyosy, městečka na pobřeží Středozemního moře, kde se usadil v činžovním domě nedaleko pláže.

ČTĚTE TAKÉ: Seznam „nepřátel“. Putinův moderátor předčítal jména lidí, kteří uctili památku Navalného

Byla to zvláštní volba pro někoho, kdo je tak jednoznačně cílem likvidace ze strany Kremlu, píše The New York Times. Podle španělských úřadů je totiž tento region známou základnou ruského organizovaného zločinu. V roce 2020 španělská policie zatkla více než 20 osob napojených na ruské zločinecké skupiny, z nichž některé působily v Alicante, ve stejné provincii jako Villajoyosa. Další ruský vojenský zběh, který se usadil ve Španělsku, označil region za „rudou zónu“ plnou ruských agentů.

Osudová chyba

Jak přesně vrazi Kuzminova našli, policie nezveřejnila. Dva vysocí ukrajinští úředníci však uvedli, že oslovil svou bývalou přítelkyni, která je stále v Rusku, a pozval ji, aby za ním přijela do Španělska. To měla být zásadní chyba. Navíc podle britského deníku The Times žil nezřízeným životem a lákal na sebe pozornost častými rvačkami, užíváním drog a radovánkami s prostitutkami.

V úterý 13. února kolem 16:20 vjel Kuzminov do garáže, zaparkoval a šel k výtahům. Když procházel před bílým vozem Hyundai, objevili se dva útočníci a zahájili palbu. Přestože byl zasažen šesti kulkami, většinou do trupu, podařilo se mu uběhnout krátkou vzdálenost, než se zhroutil. Oba vrazi nasedli zpět do auta a cestou ven Kuzminovo tělo přejeli. Vozidlo policie nalezla o několik kilometrů dál spálené. Specialistům trvalo týden, než auto identifikovali a zjistili, že bylo ukradeno.

Obavy Ukrajinců

Ve výroční zprávě Španělska o hrozbách pro národní bezpečnost, která byla zveřejněna tento měsíc, se uvádí, že Moskva po vyhoštění 27 ruských diplomatů kvůli válce na Ukrajině obnovila své zpravodajské operace v zemi. Ačkoli je jich podle zprávy méně, ruští špioni nadále hledají způsoby, jak „destabilizovat podporu Španělska k NATO“.

V kontrastu s oslavami, které Kuzminovovo zběhnutí provázely, ukrajinské úřady o jeho vraždě spíše mlčely. Vysocí představitelé se obávají, že by to mohlo odradit ostatní od následování jeho příkladu. „Kdo s námi bude po tomhle spolupracovat?“ řekl jeden z úředníků.

„Rusko už začalo intenzivně šířit propagandu, že najde všechny zrádce. Vražda Kuzminova byla skrytý vzkaz ostatním občanům Ruska, zejména vojenskému personálu, že si je Kreml najde, pokud ho zradí,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry surové přestřelky. Ukrajinci bojovali s okupanty na život a na smrt ve zničené vesnici

Tagy: