Smutná zpráva pro svět kultury. Zemřel populární režisér, uvedl i Havlovy hry

Divadelní svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 89 let zemřel německý herec, režisér a divadelní intendant Achim Benning, který byl v letech 1976 až 1986 ředitelem vídeňského dvorního divadla Burgtheater. V něm uváděl i hry Václava Havla nebo Pavla Kohouta. O Benningově úmrtí informovaly Divadelní noviny.

Achim Benning zemřel ve čtvrtek 30. ledna, informovaly Divadelní noviny. Ve vídeňském Burgtheateru působil jako herec od roku 1959. Mezi jeho nejvýznamnější role patřil Orestes v Sofoklově Elektře, Jevgenij Lvov v Čechovově Ivanovovi, Erwin v dramatizaci Grassova filmu Plebejci zkoušejí povstání (1966) a Warwick v Shawově Svaté Janě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Broadway zhasla. Zemřela její královna Chita Riveraová, Obama ji ocenil medailí svobody

Od roku 1971 začal také režírovat a o pět let později se stal ředitelem. Tento post zastával do roku 1986. Do vídeňského dvorního divadla zval řadu významných režisérů své doby, jako byli Erwin Axer, Dieter Dorn, Adolf Dresen, Hans Neuenfels, Peter Palitzsch, Johannes Schaaf, Manfred Wekwerth či Leopold Lindtberg, čímž z této instituce vytvořil jedno z nejvýznamnějších divadel německojazyčného prostoru.

Mezi jeho nejúspěšnější inscenace ve Vídni patří Strindbergův Otec, Totentanz, Čechovův Višňový sad či světová premiéra hry Klause Pohla Stará země, nebo autorské inscenace Blok na noze a Hotel Ultimus.

Za jeho éry působili na této scéně i čeští umělci Pavel Kohout a Pavel Landovský. Když se Václav Havel stal v komunistickém Československu zakázaným autorem, nabídl mu v Burgtheateru druhý divadelní domov. Světovou premiéru zde měly Havlovy aktovky AudienceVernisáž a ProtestHorský hotel i jeho nejvýznamnější hry Largo desolato a Pokoušení.

Benning se v roce 1989 stal intendantem také ve švýcarském Curychu, v městském divadle Schauspielhaus. I zde uvedl Havlovy hry a poprvé se s ním také setkal při jeho oficiální návštěvě Švýcarska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemřela herecká legenda Jana Hlaváčová, nezapomenutelná sestřička z trilogie o básnících

Tagy: