Snad konečně ustane hysterie s článkem 66, reaguje Vondráček na rozhovor se Zemanem

Radek Vondráček

K věci 5.11.2021

Snad konečně ustane hysterie v souvislosti s článkem 66, reagoval v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) na rozhovor prezidenta Miloše Zemana pro Frekvenci 1. Podle Vondráčka je navíc zásluhou Andreje Babiše (ANO), že Zeman jmenuje Petra Fialu (ODS) bez problémů premiérem.

„Jsem rád, že se Miloš Zeman cítí lépe, studuje volební programy a vrací se do formy. To je to, co jsme si přáli. Doufám, že snad konečně ustane až hysterie v souvislosti s článkem 66 a vrátíme se do normálních pracovních kolejí,“ okomentoval rozhovor se Zemanem Vondráček.

Podle něj je logické, že prezident oznámil, že jmenuje lídra vítězné koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Petra Fialu premiérem. Vondráček řekl, že na tom má zásluhu především dosavadní předseda vlády Andrej Babiš.

„Je to logický, pragmatický a rozumný krok vzhledem k postoji pana premiéra, který situaci v podstatě vyřešil tím, že jasně řekl, že nemá zájem na tom, aby byl jmenován premiérem. Nikoho nemůžete jmenovat proti jeho vůli. Myslím, že to je především zásluha Andreje Babiše, že se takhle zachoval,“ zdůraznil Vondráček v K věci.

Chci působit jako poslanec

Babiš podle něj přestal usilovat o místo ve vládě kvůli tomu, že počty jsou jasně dané. „Výsledky voleb jsou takové, že koalice má 108 mandátů, to je jasně dané. Tam se těžko něco řeší, když dohody už padly,“ podotkl bývalý předseda Poslanecké sněmovny.

Dodal, že se mu ale nelíbí, že koalice s hnutím ANO po volbách nevyjednávaly. „Připomenu, že v roce 2017 po volbách jsme se sešli se všemi,“ řekl s tím, že doufá, že se koalicím podaří atmosféru ve Sněmovně i ve společnosti zlepšit.

Premiér Andrej Babiš v pátek na tiskové konferenci řekl, že Vondráček a jeho nedávná kauza s návštěvou u prezidenta Miloše Zemana na JIP v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) se vysvětlila. „Vondráček je očištěn,“ prohlásil šéf ANO. Proto také hnutí navrhlo Vondráčka do funkce místopředsedy Sněmovny. Ten ale v pořadu televize CNN Prima NEWS prohlásil, že i bez funkce je motivován, aby působil jako poslanec.

Tagy: