Češi se dočkali sněhové nadílky. Zrána hrozí náledí, meteorologové vydali výstrahy

Sníh na silnici

Na Štědrý den si Češi v nížinách sněhu neužili, hned 1. svátek vánoční však přinesl náhradu. Meteorologové se sněhovou nadílkou vydali i výstrahy. Zrána se může tvořit náledí či zmrazky, nabádají proto k opatrnosti. Podle výhledu může na některých místech Česka napadnout za 12 hodin i 15 centimetrů sněhu.

Zrána bude zataženo, postupně však bude oblačnosti ubývat. Během dne na většině území bude sněžit, místy i vydatněji. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu navíc vydali výstrahy. Do 9. hodiny se na většině území může tvořit ledovka a zmrazky. Opatrní by měli být zejména řidiči, ani chodci by však neměli situaci podceňovat.

„Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ doporučují meteorologové. Platnost výstrah se v brzkých dopoledních hodinách vystřídá. Meteorologové varují před novým sněhem, který vydatněji pokryje celou Českou republiku.

Může napadnout více než 15 cm sněhu

Během 12 hodin na některých místech očekávají až sedm centimetrů sněhu, za 24 hodin pak i více než 15 centimetrů. Pro Jihočeský, Plzeňský, Jihomoravský kraj a Vysočinu platí výstraha upraveně. V některých částech těchto krajů může za 12 hodin napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Varování by mělo skončit s 19. hodinou. Navzdory vytoužené sněhové nadílce by však měli být lidé opatrní. Meteorologové předpokládají komplikace v dopravě. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -3 až 1 °C, na jihu až kolem 4 °C.

V noci na neděli bude zataženo až oblačno, na jihu a jihozápadě zpočátku bude sněžit. Postupně se během noci bude obloha vyjasňovat. Nejnižší teploty klesnou k -4 až -8 °C, v severovýchodní polovině území až k -12 °C. V Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji mohou teploty klesnout až k -15 °C, upozorňují meteorologové.

V neděli na druhý svátek vánoční bude převážně zataženo až oblačno. Zejména na jihozápadě meteorologové očekávají občasné sněžení, ojediněle i mrznoucí srážky. Může se tak tvořit slabá ledovka. V severovýchodní polovině území bude skoro jasno až polojasno. Denní teploty se budou pohybovat mezi -5 až 0 °C.

Tagy: