RADAR: Česko zasáhnou lijáky, hrozí ledovka. Podívejte se, kde všude platí výstraha

Počasí 21.1.2024 9:20

Česko má za sebou arktickou noc s teplotami hluboko pod bodem mrazu, přičemž nejchladněji bylo v Libereckém kraji. Podle oborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přinese příští týden déšť, vlivem něhož se může na východní polovině našeho území tvořit na vozovkách a chodnících ledovka. V neděli bude jasno s teplotami nad bodem mrazu.

Na východě Čech ve vyšších polohách jsou silnice nižších tříd v neděli ráno stále zasypané vrstvou sněhu. Většinou se jedná o uježděný povrch, někde je ale i zledovatělý. Problémy s klouzající vozovkou tak mohou znepříjemnit cestu řidičům v Krkonoších či Orlických horách. Zmrazky na vozovce zůstávají místy i v Železných horách na Chrudimsku, uvádí ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Chodníky v Česku se proměnily v kluziště. Nazujte nesmeky, radí záchranáři seniorům

„Nejchladněji bylo v Libereckém kraji, kde v nížinách klesly teploty i pod −15 stupňů Celsia,“ uvedla meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová. Na začátku příštího týdne k nám má dorazit studená fronta doprovázená deštěm. „Ten bude mrznoucí zejména na Moravě a také ve východních či severovýchodních Čechách,“ doplnila expertka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rovněž varovala před namrzáním deště na podchlazeném povrchu, které může vést ke vzniku ledovky. Pro východní polovinu našeho území tak nejspíše vejde v platnost výstraha před nebezpečným jevem.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh, případně kategorii Teploty.

Během neděle bude jasno až polojasno, od západu přechodně až oblačno. Na některých místech se mohou objevit mrznoucí mlhy či nízká oblačnost. Teploty se budou pohybovat mezi 0 °C a 4 °C, přičemž na severu a severozápadě mohou klesnout až k −2 °C. V horských oblastech budou okolo −1 °C. Foukat by měl mírný vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

Zpočátku polojasno bude v noci z neděle na pondělí. Ojediněle mohou nízké teploty mezi −2 a −6 °C doprovázet mrznoucí mlhy či nízká oblačnost, která bude zvláště v Čechách k ránu přibývat. V případě sněhové pokrývky může rtuť teploměru klesnout až k −8 °C.

Víkendovou jasnou oblohu v pondělí nahradí oblačno až zataženo, místy však může být polojasno. Na většině území bude od západu přibývat déšť, který k večeru v polohách nad 700 m přejde ve sněžení. Ve východní polovině se místy objeví i mrznoucí srážky.

Teploty se během dne vyšplhají až k 4 až 9 °C, ovšem na severu Čech, na Moravě a ve Slezsku mohou klesnout až k −1 °C. Vítr bude mírný o rychlosti 3 až 7 m/s, na severu a severovýchodě však může dosahovat v nárazech rychlosti 15 až 20 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za Neratovicemi došlo k hromadné nehodě pěti vozů. Auta kvůli ledovce bruslila po vozovce

Tagy: