Sněžku zasáhl orkán a zastavil lanovky. Horská služba varuje před túrami, hrozí i laviny

Lavinu v okolí Sněžky zřejmě způsobil pohyb lyžaře v zakázaném pásmu. (Ilustrační foto)

Sněžku ve čtvrtek nad ránem zasáhl vítr o síle orkánu, v nárazu dosáhl rychlosti 181 km/h, uvedli meteorologové na svém Facebooku. Hranice orkánu je 118 km/h. Horská služba Krkonoše nedoporučuje hřebenové túry, hrozí vítr s nárazy přes 70 km/h a na hřebenech přes 100 km/h. Silný vítr zastavil oba úseky kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku a také některé lanovky ve Špindlerově Mlýně a kabinovou lanovku na Černé hoře nad Janskými Lázněmi.

Lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Kabinová lanovka na Sněžku má dva úseky, z Pece na Růžovou horu a z Růžové hory na Sněžku. Dolní úsek bývá mimo provoz kvůli počasí jen výjimečně. Aktuální informace o provozu lanovky jsou na webu.

Sněžka je charakteristická svým jehlanovitým tvarem a z hlediska počasí jde podle meteorologů o extrém a nemusí být vždy reprezentativním místem toho, co se děje jinde v Krkonoších. Sněžka ční do volné atmosféry a klima je tam navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské.

Ve Špindlerově Mlýně silný vítr zastavil sedačkovou lanovku na Medvědíně, Horních Mísečkách a dvě sedačkové lanovky ve Svatém Petru, vyplývá z údajů na webu skiareálu. U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno zataženo, mlha, dva stupně nad nulou a vítr v nárazech dosahoval 108 km/h, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Sněhová pokrývka je mokrá a ztrácí stabilitu

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, značí mírné nebezpečí. Horská služba v Krkonoších upozorňuje také na poškozené tyčové značení na turistické cestě na Obřím hřebeni mezi vrcholem Sněžky a Jelení boudou.

Na hřebenech Krkonoš je okolo 110 až 150 centimetrů sněhu, více je ho na závětrných svazích, žlabech a odtrhových zónách. „Během odpoledních a večerních hodin se oteplilo a srážky byly dešťové i na hřebenech hor. Nyní se postupně ochlazuje, vzniká krusta a srážky přecházejí ve sněhové. Sněhová pokrývka je mokrá a ztrácí stabilitu,“ uvedl ráno na webu horské služby Robert Dlouhý.

Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. „Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu,“ uvedl Dlouhý.

Varování před velmi silným větrem vydali meteorologové ve středu. Vítr podle nich může mít ve čtvrtek v nárazech rychlost mezi 70 až 110 kilometrů v hodině. Výstraha platí pro celou Českou republiku do půlnoci na pátek.

Tagy:
Facebook Krkonoše Pec pod Sněžkou silný vítr Sněžka Černá hora Špindlerův Mlýn horská služba lanová dráha