Je Gabby opravdu mrtvá? FBI pátrá po snoubenci, před záhadným zmizením ji měl zfackovat

Pátrání po Brianu Laundriem plní titulní strany téměř všech amerických novin. S přítelkyní Gabby Petitovou cestovali několik týdnů po západních státech USA, domů na Floridu se ale vrátil jen on sám. Federální vyšetřovací úřad (FBI) uvedl, že ostatky 22leté dívky už pravděpodobně našel, její snoubenec se ale pohřešuje. Pátrání po něm však komplikuje hustý terén a špatná viditelnost. Policisté předpokládají, že se Laundrie ztratil, stále ale počítají i s variantou útěku.

Podle amerických úřadů není Laundrie, který se vrátil bez své snoubenky do North Port na Floridě 1. září, podezřelý z trestného činu. Policie už ale prohledala jeho dům, aby získala více indicií k nalezení nezvěstného mladíka. Jenže pátrání je z mnoha důvodů obtížné.

Úřady ho hledají v přírodní rezervaci, kam odešel, používají drony i speciálně vycvičené ohaře, kteří mají díky kusům Laundrieho oděvu pachovou stopu, napsal web CNN s odvoláním na floridskou policii. Podle výkonného ředitele neziskové organizace National Association for Search and Rescue (NASAR) Chorise Boyera ovlivňuje celou akci snížená viditelnost kvůli nedostatku slunečního světla v husté vegetaci. „Jelikož hledaná osoba nemá žádný zdroj světla nebo ohně, pátrání v noci je prakticky nemožné,“ podotýká Boyer.

Rodina viděla Laundrieho naposledy 14. září. I když policisté předpokládají, že se ztratil, nemohou vyloučit, že s ohledem na zmizení jeho snoubenky je na útěku. „Může se úmyslně snažit splynout s okolím a plazit se v korytech řek, aby ho nezachytily kamery ve vrtulnících nebo dronech,“ vysvětluje ředitel NASAR. Dodává, že čím déle pátrání trvá, tím je území, na kterém může mladík být, rozlehlejší.

Laundrie je důležitým svědkem

Podle policejní seržantky ve výslužbě z Los Angeles Cheryl Dorseyové je zarážející, že Laundrieho rodiče nenahlásili jeho zmizení ihned, ale trvalo jim to několik dnů. Laundrie navíc při hledání své snoubenky příliš nespolupracoval. Přesto není ani podezřelý z jejího zmizení, i proto policisté nemohli více, než jen provést domovní prohlídku.

„Je pravděpodobně jedním z posledních lidí, kteří viděli Petitovou živou. Je pro nás důležitým svědkem,“ vysvětluje zástupce ředitele FBI Andrew McCabe. Každopádně před svým zmizením o snoubence mlčel, což policisté mohou při dalším vyšetřování považovat za odmítnutí výpovědi. „Musíme najít cokoliv. Jakékoli záznamy jeho myšlenek, poznámky nebo deník. Budeme stále pátrat po aktivitě na sociálních sítích,“ ujišťuje McCabe.

Pravděpodobné ostatky Laundrieho snoubenky byly nalezeny v neděli v Národním parku Grand Teton lese ve Wyomingu. „Odpovídají popisu 22leté Gabby Petitové,“ sdělili vyšetřovatelé na tiskové konferenci. Totožnost by měla potvrdit úterní pitva. Dvaadvacetiletá Petitová a o rok starší Laundrie cestovali letos v létě v bílé dodávce po západních státech USA a pravidelně zveřejňovali fotografie či videa na svých profilech na sociálních sítích.

Svědci slyšeli hádku

Koncem srpna však tyto příspěvky náhle ustaly, což nejvíce zaskočilo jejich fanoušky a postupem času také bulvární novináře. Když se oba začali pohřešovat, dostal se případ na titulní strany většiny celostátních deníků. Příběh Petitové navíc upozornil na desítky tisíc pohřešovaných osob, které nevzbuzují tak intenzivní mediální zájem. Podle Národního informačního centra pro kriminalitu se na konci roku 2020 pohřešovalo téměř 90 tisíc lidí.

Další stopy v případu se objevily v pondělí, kdy úřady v Utahu zveřejnily nahrávku hovoru na tísňovou linku. Na zvukovém záznamu, který má americká CNN k dispozici, sděluje volající operátorovi, že chce nahlásit hádku v bílé dodávce s floridskou poznávací značkou. Svědek popsal, že během sporu mladého páru muž ženu tvrdě zfackoval.

Podle příbuzných Petitové se snoubenec dívky skrývá. „Celá rodina chce, aby svět věděl, že Brian není pohřešovaný, ale skrývá se. Gabby je nezvěstná,“ zdůrazňuje právní zástupce Petitových. I přes možné nalezení ostatků 22leté dívky FBI nadále veřejnost žádá o tipy, které by mohly vést k jejímu nalezení. Stejně tak žádají i o pomoc při pátrání po Laundriem, jehož rodina mlčí.

Tagy: