Zbabraný americký útok: Místo teroristy v Kábulu zemřelo sedm dětí, tvrdí média

Dějiště dronového útoku

Při útoku amerického dronu v Afghánistánu umírali civilisté

Krátce před odchodem z Afghánistánu provedli Američané dronový útok, při kterém údajně zabili teroristu. Jenže americká média zveřejnila rozsáhlou analýzu, z níž vyplývá, že exploze ve skutečnosti zabila deset civilistů, z toho sedm dětí. Všechny oběti byly navíc z jedné rodiny, která měla Američany v oblibě.

Ve válce v Afghánistánu zemřely během posledních dvaceti let tisíce civilistů. Na konci srpna při americkém dronovém útoku na smutný seznam obětí pravděpodobně přibylo dalších deset jmen.

Když spáchali členové Islámského státu Chorásán v Kábulu teroristické útoky, při kterých zemřelo bezmála 200 lidí, USA se chtěly okamžitě pomstít. A tak americká armáda podnikla dronový útok. Cílem akce měl být terorista, který se podílel na zmíněném úderu a mohl plánovat další. Americká armáda posléze oznámila, že útok se podařil a terorista je mrtvý. Po útoku dronem údajně v jeho autě ještě explodovala nálož.

Jenže jen pár hodin poté se začaly z Afghánistánu šířit zvěsti o tom, že Američané ve skutečnosti žádného teroristu nezabili. Srpnové domněnky teď v rozsáhlých investigativních analýzách potvrdily CNN i New York Times.

Kdo při útoku ve skutečnosti zemřel?

Americká média zveřejnila šokující informace, že při dronovém útoku zemřelo deset civilistů. Všechny oběti spojoval zabitý 43letý Zemarí Ahmádí, který v Afghánistánu pracoval pro americkou neziskovou organizaci Nutrition and Education International. Američany měl prý velmi v oblibě a dokonce se chtěl v brzké době za Atlantik přestěhovat. To už ale nestihl.

Střela z amerického dronu ho pravděpodobně zabila kolem páté hodiny odpoledne, kdy s rodinou po příjezdu z práce parkoval doma auto. Svědci slyšeli jen jedinou explozi, což vyvrací tvrzení americké armády, že po střele dronu ještě vybuchla nálož v autě. Také nezávislí experti po zajištění stop tvrdili, že okolí poškodila jen jedna tlaková vlna.

Dron kromě Ahmádího zabil zřejmě děvět jeho přibuzných. Jeho tři vlastní děti (ve věku 9, 15 a 19 let) a dále šest jiných dětí jeho čtyř rodinných příslušníků. Dvěma nejmladším byly pouhé dva roky.

Podle všeho tak Američané zřejmě osm hodin sledovali Ahmádího a jeho auto, neboť se domnívali, že vyjel z jednoho z úkrytů Islámského státu. Chybu posléze nechtěli uznat, nebo o ní hned nevěděli.

Tagy: