Perou se o stín a trpí hlady. Na hranici USA a Mexika dorazily tisíce migrantů

Na hranici mezi Mexikem a americkým státem Texas se utábořilo už přes 10 tisíc převážně haitských migrantů. Provizorní tábor se rychle rozrůstá, životní podmínky ale nejsou nejen kvůli vysokým teplotám ideální. Počet zadržených migrantů na přechodu obou zemí přesáhl v červenci a srpnu poprvé za 21 let hranici 200 tisíc. Republikáni ze všeho viní prezidenta Joea Bidena.

Migranti jsou pod mostem, který spojuje texaské město Del Rio s mexickým Ciudad Acuña. Starosta Del Ria Bruno Lozano ve čtvrtek večer oznámil, že se zde nachází 10 503 migrantů, ještě ráno jich přitom bylo „jen“ 8 200. Migranti se podle webu BBC potýkají s nedostatkem vody a jídla. Teploty navíc v posledních dnech vystoupaly až k 37 °C.

Za rok trojnásobný nárůst

V srpnu bylo na amerických hranicích s Mexikem zadrženo 208 887 nelegálních migrantů. Oproti červencovým více než 212 tisícům je to sice pokles, v porovnání s rok starými čísly se ale jedná o 317procentní nárůst. Pohraniční stráže nestíhají a situace se vymyká kontrole. Republikáni podle webu New York Post obviňují z vytvoření krize Bílý dům a demokratického prezidenta Joea Bidena, který zrušil mnoho imigračních opatření zavedených jeho předchůdcem Donaldem Trumpem.

„Může za to Joe Biden. Může za to viceprezidentka Kamala Harrisová. Tohle je barbarství,“ napsal na Twitteru senátor Ted Cruz. Další senátor Lindsey Graham prezidentovi vyčetl postup při ochraně hranic a při stahování USA z Afghánistánu, které vedlo k „chaotickému úsilí dostat ze země občany USA a afghánské spojence.“

Graham dodal, že má obavy z laxních bezpečnostních podmínek na hranicích a dalších problémů. „Jak snadné by bylo pro teroristu překročit zničenou hranici? Musíme okamžitě zabezpečit naši zemi. Je čas, aby prezident Biden vnesl do chaosu na hranicích pořádek,“ vyzval.

Nechal Biden obyvatele na holičkách?

Bidenova administrativa se proti kritice ohradila a zaměřila se na „základní příčiny“ migrace z Mexika a středoamerických zemí. Příčinami mají být chudoba, násilí, korupce a přírodní katastrofy v okolních zemích. Stovky osob se často brodí řekou Rio Grande a vstupují zpět do Mexika, aby si doplnili zásoby, které prý na americké straně nedostávají.

Běženci bojují dokonce i o stín. Když ale přijdou představitelé mexických imigračních úřadů, snaží se rychle ztratit. Úředníci je však podle zdrojů často nechají být. Del Rio se nachází v okresu Val Verde, kde v loňských prezidentských volbách získal většinu hlasů Donald Trump. Někteří obyvatelé rozlehlého pohraničního města tak mají pocit, že je federální vláda a pohraniční stráž nechaly na holičkách, dodává New York Post.

Tagy: