Sociální demokracii nikdy neslušelo šaškování, tvrdí šéf strany Šmarda. Opřel se i do Zemana

Předseda Socdem Michal Šmarda

Šmarda o vyhlídkách SOCDEM do krajských voleb

Sociální demokracii nikdy neslušela rétorika, kdy „politici běhají v červených čepicích po ulicích a šaškují“. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl předseda SOCDEM Michal Šmarda. Do nadcházejících krajských voleb si prý strana věří a sází na správné karty. Možnou spolupráci SOCDEM s koalicí Stačilo! označil Šmarda za nepřijatelnou. V souvislosti s tím se opřel i do bývalého předsedy sociální demokracie a exprezidenta Miloše Zemana.

Předseda SOCDEM Šmarda věří, že svůj mandát hejtmana Pardubického kraje obhájí místopředseda strany Martin Netolický. „Byl bych rád i za další hejtmany,“ pronesl Šmarda v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Jurečka slibuje garantované penze a ocenění péče o děti. Důchodová parareforma, zní z SPD

Připustil chybnou strategii v eurovolbách, kdy SOCDEM získala necelé dvě procenta hlasů. „Krajské volby jsou však ideální příležitostí dokázat, že konkrétní lidé jsou v regionech užiteční. Na postu lídrů v krajích startuje pět lékařů, takže naše priority jsou jasné,“ poznamenal s tím, že strana se chce zaměřit rovněž na rozvoj školství a sociálních témat.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

„Sociální demokracii nikdy neslušela rétorika, kdy politici běhají v červených čepicích po ulicích a šaškují. Namísto siláckých prohlášení hledáme recept, jak pomoci lidem. Proto si myslím, že jsme v krajích silní a máme šanci,“ řekl Šmarda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poslední průzkum pro sněmovní volby od společnosti Phoenix Research přisoudil SOCDEM 1,4 procenta hlasů. Pro předsedu strany by byl takový výsledek „zcela nepřijatelný“.

„Jsem přesvědčen, že se ukáže, že jsme v jednotlivých regionech vsadili na správnou kartu. Hlasování o podobě krajských zastupitelstev bude líhní nových tváří sociální demokracie,“ dodal.

Spolupráci strany s koalicí Stačilo! Šmarda ostře odmítl. „Nic takového se nikdy neplánovalo. Uskupení razí komunisticko-nacionalistickou ideologii, jež je mi odporná. Spolupráce je nepřijatelná kvůli všem sociálním demokratům, které komunisté v minulosti zavírali do kriminálů a zabíjeli,“ zdůraznil politik.

Exprezident Zeman na rozdíl od něj chválil hlavní tvář zmíněné koalice Kateřinu Konečnou (KSČM). To nechává Šmardu chladným. „Miloš Zeman měl v politice svá šťastná období. V devadesátých letech udělal mnoho dobrého pro Česko. Od té doby se změnil – podporuje ANO, nyní Kateřinu Konečnou, na pódiu se objevil i s Martinem Konvičkou,“ rekapituloval.

„Politických talentů našel a vzápětí zahodil už celou řadu. Podporovat bude ještě mnoho lidí,“ řekl předseda SOCDEM a dodal, že příklon exprezidenta ke své bývalé straně, s níž se v roce 2010 rozešel ve zlém, nepředpokládá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záhadně se přisypalo resortům ODS, říká Korecký k rozpočtu. Zmínil i SPD a xenofobní pudy

Tagy: