Kam se v době války poděl ruský ministr Šojgu? Kreml přišel s jednoduchým vysvětlením

Putin a Šojgu

Kam zmizel ruský ministr Šojgu?

Kam a proč zmizel ruský ministr obrany Sergej Šojgu? Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov přišel s jednoduchým vysvětlením. Šojgu je zaneprázdněný děním na Ukrajině, takže nemá čas se veřejně prezentovat. Do 11. března, kdy se objevil naposledy, však Šojgu vystupoval pravidelně. Novináři z agentury RIA Novosti následně zveřejnili video z údajné porady s Vladimirem Putinem z minulého týdne, na které se na obrazovce objevuje i ministr.

„Má spoustu starostí. Probíhá speciální vojenská operace. Samozřejmě nemá zrovna čas na mediální aktivitu,“ řekl podle webu The Guardian ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na pravidelné tiskové konferenci.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se podle ukrajinských a části ruských médií neukázal na veřejnosti od 11. března. Rusko přitom vede ostře sledovanou válku a tamní státní televize dokonce vysílala týden staré záběry, jak ministr předává ocenění. Doplnila je štítkem „dnes“ a vydávala je tak za nové.

Minulý týden bylo také Šojguovo jméno zmíněno v oznámení na webu Kremlu. Šojgu se podle této zprávy účastnil porady o „speciální operaci na Ukrajině“, což je ruský oficiální termín pro probíhající konflikt. Záběry byly zveřejněny novináři z agentury RIA Novosti ve čtvrtek. Šojguj se měl, stejně jako ostatní, připojit přes videohovor. Video však kvůli výpadkům u ministrova obrazu vzbuzuje pochybnosti.

O „zmizení“ ruského ministra píší hlavně ukrajinská média a odvolávají se na ruské zpravodajské weby Mediazone a Agency. Jiná ruská média zatím o této zprávě mlčí. Že se Šojgu již několik dnů neukázal na veřejnosti, je dost neobvyklé. Do té doby se objevoval na různých akcích vždy po několika dnech.

Ministerstvo nereaguje

Podle informací webu Agency, který na zmizení Šojgua upozornil na svém profilu na sociální síti Telegram, ministrovo okolí hovoří o tom, že se necítí dobře. Konkrétně mluví o problémech se srdcem. „Redaktorům Agency se nepodařilo získat přímé vyjádření ministerstva obrany. Tiskové oddělení ministerstva obrany mělo v dopoledních hodinách obsazeno,“ uvádí web Agency. Redaktoři se obrátili také na prezidentova tiskového mluvčího Dmitrije Peskova se žádostí o komentář. V době zveřejnění zprávy však na žádost nijak nereagoval, situaci okomentoval až nyní.

Dlouhodobě byl Šojgu považován za jednoho z Putinových nejbližších mužů. To už ale podle irského Independentu neplatí. Ruský prezident prý nemůže být s probíhajícími boji na Ukrajině spokojený, a tak lze předpokládat, že si vztek vylévá na ministrovi obrany, který za bojeschopnost země odpovídá. Ten sice v oficiálních hovorech Putina ubezpečuje, že „speciální operace probíhá přesně podle plánu“, ruský vůdce ale o komplikacích a houževnatém odporu Ukrajinců údajně dobře ví.

Světová média zároveň pracují se spekulacemi, že by v Rusku mohlo dojít k puči a sesazení prezidenta Vladimira Putina. Například The Telegraph, Washington Post či irský Independent v čele možného převratu vidí právě současného ministra obrany Sergeje Šojgua.

Tagy: