Drsný zátah ruské policie proti dětem. Za protiválečné protesty skončily za mřížemi

Zadržené děti v policejním voze

Válka na Ukrajině 2.3.2022

Ruský režim nemilosrdně trestá každého, kdo protestuje proti válce na Ukrajině. Putinovy bezpečnostní složky už měly zatknout zhruba sedm tisíc lidí. Mezi nimi údajně i skupinu dětí ve věku sedmi až jedenácti let. Informoval o tom na Twitteru i ukrajinský ministr zahraničí.

Dovolit si demonstrovat v Rusku bylo nebezpečné i před začátkem války. Teď však Kreml v potírání protestních akcí ještě přitvrdil. Přesto je vlna nevole, která se v největší zemi světa proti válce na Ukrajině zvedla, nevídaná. Putin má podle expertů z demonstrantů strach, řada z nich proto končí v poutech. Policie měla za uplynulých pár dní zatknout až sedm tisíc lidí, uvedla lidskoprávní organizace OVD-Info.

Do médií se rovněž dostala šokující informace, že policisté v Moskvě zatkli i několik malých dětí ve věku sedmi až jedenácti let. Bezpečnostní složky je měly zavřít do policejního vozu údajně kvůli tomu, že děti držely transparent se sloganem „žádná válka“, kolem kterého byly namalované ruské a ukrajinské vlajky.

Podle dostupných fotografií byly děti zavřené v policejním voze s mřížemi, později je pravděpodobně čekal policejní výslech. Jedna ze zadržených malých dívek plakala.

Na incident upozornili ruští opoziční politici a také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Putin válčí i s dětmi. Jednak na Ukrajině, kde rakety zničily školky i sirotčince, ale také v Rusku. Sedmiletí David a Sofia, devítiletý Matvei a jedenáctiletí Gosha a Liza strávili noc za mřížemi v Moskvě kvůli jejich plakátům ‚Řekněte ne válce‘. To jen ilustruje, jak je ten muž vystrašený,“ napsal politik.

Dění na Ukrajině sledujeme v aktualizované on-line reportáži.

Tagy:
Vladimir Putin policie vězení demonstrace Moskva Twitter Ukrajina děti protesty Rusko Dmytro Kuleba Moskevský Kreml Dmytro Ivanovyč Kuleba ruská invaze na Ukrajinu