Nynější generace je pod tlakem. Největší problémy mají děti na školách, tvrdí odborníci

Ilustrační snímek

Duševní zdraví se zhoršuje

Současná generace čelí psychosociálním tlakům více než ty předešlé. Ale je ochotná o svých pocitech mluvit, vysvětluje vedoucí výzkumného programu sociální psychiatrie Petr Winkler ve vysílání CNN Prima NEWS. Východisko ze současného nedostatku psychiatrů spatřuje v prevenci, která by probíhala na školách a v zájmových zařízeních. Podobného názoru je i klinický psycholog Karel Humhal, který navíc upozornil na to, že schází komplexní péče o rodiny v oblasti duševního zdraví.

„Nemyslím si, že by předchozí generace byly nějakým způsobem odolnější. Spíše problémy neřešily, a když je řešily, tak jiným způsobem, například ‚samomedikací‘ alkoholem. Některé problémy mohly vyústit například v domácí násilí,“ uvedl Winkler s dodatkem, že současná generace navíc čelí mnohem většímu tlaku.

ČTĚTE TAKÉ: Psycholog o striptýzu v Třebíči: V dětech mohl vyvolat úzkost a ovlivnit vývoj sexuality

Klinický psycholog Humhal souhlasil s Winklerovým tvrzením a dodal, že tlak na jedince a jeho schopnost přizpůsobit se skutečně roste. Největší problém podle Humhala mají děti ve školách, kde se setkávají s šikanou, ale potýkají se také se závislostmi na různých psychoaktivních látkách a problémy, které souvisejí s rozpadem rodiny.

Z pozice soudního znalce také vypozoroval, že děti častokrát řeší problémy za rodiče. Vedle dětských psychologů podle něj u nás schází komplexní péče o rodiny: „Taková pracoviště, kam přijdou rodiče s dítětem a psychiatři se jim budou věnovat, ať už samostatně, nebo společně,“ podělil se o svou vizi.

Tlak na dětské psychiatry podle Winklera však není způsoben pouze jejich akutním nedostatkem. Je to zejména tím, že nefungují patra pod nimi. Právě v práci s celým systémem spatřuje východisko. „Začíná to u nějaké prevence, podpory a všeobecné duševní gramotnosti. Nejen v populaci, ale i v dětských zařízeních, jako jsou školy nebo střediska volnočasových aktivit, by měli být lidé základně vzdělaní v oblasti duševního zdraví, kteří mají být schopni posoudit závažnost problémů a adekvátně na ně reagovat,“ uvedl.

Celý rozhovor s odborníky, ve kterém se věnovali i nedostatku klinických psychiatrů, si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Tagy: