Současná opatření? Taktická hra vlády, postupně začne přitvrzovat, myslí si Bartoň

Zpříjemnit lockdown 3

Petr Bartoň a Tomáš Prouza ke zpřísnění opatření

Nová opatření, která vláda oznámila 25. listopadu, jsou jen součástí taktické hry, řekl hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Začne se na nižším stupni, pak se bude zpřísňovat. Místo zavírání restaurací v 22:00 se přejde na 21:00, pak na 20:00. Je to salámová metoda,“ sdělil.

Vláda ve čtvrtek oznámila, že se Česko od pátku 26. listopadu opět vrátí do nouzového stavu. Podle Bartoně se jednalo o nestandardní krok. „Vláda vyhlašuje nouzový stav v řádech hodin. Spouštět něco, když má být druhý den jmenován nový premiér, mohlo jeden den už počkat,“ podotkl.

Nouzový stav je podle něj pouhým spouštěčem, který dává vládě pravomoci k plošnému zavádění opatření. „Podle původního plánu to vypadalo, že dosluhující vláda spustí nouzový stav a opatření bude dělat vláda nová,“ sdělil s tím, že vláda v demisi nemohla tušit, že prezident Zeman bude znovu převezen do Ústřední vojenské nemocnice.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že je bolestné sledovat, jak se vláda vůbec nepoučila. „Nebylo na co čekat, děláme věci příliš pozdě. Vláda selhala, když neopravila pandemický zákon. Přes léto to neudělala, čekala, až jsme zbytečně došli do nouzového stavu,“ sdělil.

Co vláda zavedla, nestačí

Podle Bartoně nebudou mít nová opatření na českou ekonomiku žádný dopad. „Opatření, která byla vyhlášena, budou mít na makroekonomiku malý vliv. Je to ale zřejmě taktická hra. Začne se na nižším stupni, pak se bude zpřísňovat. Místo zavírání restaurací v 22:00 se přejde na 21:00, pak na 20:00. Je to salámová metoda,“ pokračoval.

Prouza doplnil, že bylo jasné, že vláda přijme další restrikce. „Mohly však přijít dříve a nebyly by tak drsné,“ podotkl. Neví, zda bude v budoucnu vyhlášen lockdown, čeká ale, že něco přijde. „Slyšeli jsme, že se nebudou zavírat školy, ale prodlouží se volna. Bude to méně destruktivní, ale něco se stát musí. To, co vláda zavedla, stačit nebude,“ dodal.

Bartoň doplnil, že nějaký lockdown určitě nastane. „To víme. S takto nízkým výkopem reálných opatření se epidemiologicky téměř nic nezmění, tudíž oni počítají s tím, že se bude přitvrzovat. Kam, nevíme,“ uzavřel.

Tagy: