Dezinformátor Zítko stále sbírá podpisy na kandidaturu. Dva týdny po termínu uzávěrky

Prezidentský kandidát a dezinformátor Pavel Zítko

Kandidát na prezidenta a dezinformátor Pavel Zítko pokračuje i po odevzdání své přihlášky ve sběru občanských podpisů. Podle stanoviska ministerstva vnitra ale již zbytečně. Uchazeči o Pražský hrad měli odevzdat všechny petiční archy už před dvěma týdny, žádné dodatečně shromážděné podpisy po uzávěrce přihlášek už resort neuzná. Zítko navíc čelí pokutě za to, že nenahlásil svůj volební transparentní účet Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí.

Zítko patří k předním tvářím české dezinformátorské scény. V minulosti ve velkém sdílel nepravdivá tvrzení o očkování proti nemoci COVID-19, občas své sociální sítě rozředil příspěvky o chemtrails či výklady z karet. Spolupracoval mimo jiné také s aktivistkou a dezinformátorkou Janou Peterkovou, která stanula před soudem kvůli falešným zprávám o úmrtí seniorů v Měšicích.

Oproti ostatním uchazečům Zítko odstartoval svou kampaň poměrně pozdě. Podpisy občanů na svou prezidentskou kandidaturu začal sbírat až začátkem listopadu, tedy týden před uzávěrkou přihlášek. Podle svých slov se mu za pouhých osm dní podařilo shromáždit potřebných 50 tisíc jmen na petičních arších. Veškerý průběh korigoval se svým týmem dobrovolníků v restauraci Potrefená husa na pražském Hlavním nádraží.

Kandidátní listinu posléze osobně odevzdal na ministerstvu vnitra v den uzávěrky, tedy 8. listopadu 2022. Podle resortu byla formální stránka přihlášky v pořádku, alespoň na rozdíl od jiných uchazečů, kterým chyběly například osobní údaje či podpisy zmocněnců.

„18. listopadu – máme potvrzení, že i přes veškeré zpochybňování v médiích byla naše žádost podána bez závad!“ oznámil radostně svým podporovatelům. Sám totiž neobdržel žádnou výzvu od ministerstva k opravě. Následně dodal, že se mu podařilo v uplynulých týdnech shromáždit dalších 10 tisíc dodatečných podpisů. A chce pokračovat dále.

„Poslední termín pro doplnění a opravy je do čtvrtka 24. listopadu do 16:00,“ připomněl Zítko na sociálních sítích. Svou základnu fanoušku ale burcuje zbytečně – další podpisy už ministerstvo vnitra nebude brát v potaz.

Špatně pochopená pravidla

Opravná lhůta se totiž nevztahuje na doplnění dalších nasbíraných podpisů, čehož si byli ostatní prezidentští kandidáti velmi dobře vědomi. Mnozí se pustili do plnění petičních archů i měsíce před listopadovým termínem. Nejen proto, aby shromáždili zákonem nastavený limit 50 tisíc podpisů, ale aby si rovněž stihli vytvořit dostatečnou rezervu pro případ, že by jim úředníci během kontroly odečetli chybné, nečitelné či nesedící záznamy.

Uchazeče, kteří se na přihlášce dopustili chyby, pak minulý týden vyzvali k doplnění a opravě. Zde ale Zítko na rozdíl od zbylých kandidátů nepochopil nastavená pravidla voleb. Občanských, senátorských a poslaneckých podpisů se opravná lhůta netýká.

„Vadu spočívající v tom, že ke kandidátní listině podané navrhujícím občanem není na petici připojen dostatečný počet podepsaných občanů oprávněných volit prezidenta republiky, není možno po lhůtě pro podání kandidátní listiny odstranit,“ potvrdila redakci CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Zkrátka museli všichni kandidáti odevzdat definitivní počet podpisů (ať už poslaneckých, senátorských, nebo právě občanských) společně se svými přihláškami již 8. listopadu. Vnitro se posléze pustilo do registračního procesu, které potrvá až do 25. listopadu. Během něj úředníci zkontrolují, zda mají kandidátní listiny všechny formální náležitosti a splňují podmínky do voleb.

Malá se odkázala na usnesení Nejvyššího správního soudu, podle něhož se kandidátní listina podává nejpozději 66 dnů před termínem volby prezidenta republiky. Ačkoliv tedy Zítko odevzdal svou přihlášku včas, již nemůže přidávat další nasbírané podpisy. Stejné pravidlo platí pro všechny ostatní prezidentské kandidáty.

Jinými slovy má Zítko smůlu – ministerstvo vnitra mu uzná pouze petiční archy, které odevzdal před uzávěrkou přihlášek. „Nejpozději v tento den je nezbytné připojit petici podepsanou 50 tisíci občany, navrhuje-li kandidáta na prezidenta občan,“ doplnila Malá.

Nyní tedy může dezinformační aktivista doufat, že předal na vnitru dostatek validních podpisů, který mu zajistí účast v lednových volbách. Jeho největší překážkou v tuto chvíli může být kontrola chybovosti na petičních arších, která v minulosti připravila uchazeče o Pražský hrad o tisíce až desetitisíce podpisů.

Současní prezidentští kandidáti a jejich týmy si před termínem odevzdání přihlášek většinou sami seškrtávali závadné záznamy, aby výsledná chybovost byla co nejnižší. Definitivní seznam účastníků lednových voleb zveřejní ministerstvo vnitra v pátek 25. listopadu.

Přijde pokuta?

Zítko v souvislosti s prezidentskou volbou ignoroval ještě jedno zásadní pravidlo – nezaložil si transparentní účet ve spolupráci s Úřadem pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí. Ten eviduje všechna konta uchazečů na svých webových stránkách, kde však Zítkovo jméno chybí.

Pokud svůj účet neoznámí úřadu jako volební, hrozí mu až stotisícová pokuta za porušení pravidel transparentnosti. Zítko přitom provozuje hned dvě konta – jedno za organizaci Srdce pro Vlast a další na svou prezidentskou kandidaturu. Na každém z nich shromáždil přes 90 tisíc korun.

Z nějakého důvodu si Zítko ale „přelévá“ peníze z prezidentského účtu na konto Srdce pro Vlast, ačkoliv by dané prostředky měly sloužit k volební kampani. V pátek a v neděli tak „odteklo“ celkem 120 tisíc korun. Kuriózní je také Zítkův volební web, kde jsou ke stažení dokumenty související s lékem ivermektin či „vzor trestního oznámení proti útisku zákazníků“.

Tagy:
prezident fake news prezidentské volby kandidát petice volby ministerstvo vnitra sociální síť dezinformace Pražský hrad transparentní účet oprava podpis prezidentské volby v ČR 2023 kandidatura Jana Peterková kandidát na prezidenta kandidátní listina Ministerstvo vnitra České republiky Měšice Pavel Zítko