Panika na kolejích. Vlak zastavil uprostřed požárů, pak musel rychle vycouvat

Lesní požáry ve Španělsku jsou způsobené extrémním vedrem.

Pohled, na který nejspíš do smrti nezapomenou, se naskytl cestujícím, kteří vyrazili ze španělského Madridu vlakem do Ferrolu. Cestou totiž projeli kolem lesů, které byly v plamenech. Lesní požáry jsou důsledkem drsných veder, která zemi zasáhla.

Ve středu brzy ráno vyrazili cestující vlakem z hlavního města Madrid směrem k přístavu Ferrol na severozápadě země. Během jízdy souprava zajela přímo do oblasti, kterou sužují rozsáhlé lesní požáry.

Vlak se na místě zastavil, a lidem se tak naskytl pohled na plameny, které byly po obou stranách vagónů. Záběry z těchto okamžiků později na sociální sítě zveřejnil politický marketér Francisco Seoane Pérez, který se v dopravním prostředku nacházel.

Ten následně pro periodikum El Diario uvedl, že vlak stál v nebezpečné oblasti sice jen krátký okamžik, ale i to stačilo, aby vyděsil přítomné cestující. Plameny se navíc velmi rychle šířily. „Když jste se chtěli od jednoho okna přesunout k druhému na opačné straně, tak oheň mezitím pokročil,“ sdělil Pérez pro španělské médium.

Někteří z cestujících podle něj propadali panice. „Zastavuje... Proč to dělá?“ tázal se jeden z nich.

Souprava se v tu dobu nacházela poblíž města Senabria u portugalských hranic. Nakonec měla po vycouvání do svého cíle dorazit po jiných kolejích. Španělské dráhy mezitím tuto trasu uzavřely.

Lesní požáry sužují i Francii

Aktuální lesní požáry v zemi jsou následkem extrémních veder, se kterými Španělsko bojuje. V zemi bylo naměřeno dokonce až 44 °C, přičemž průměrná teplota v zemi se pohybuje v rozmezí jen o pár stupňů méně.

Velké problémy s lesními požáry kvůli horku má i sousední Francie. I ta musí v některých oblastech bojovat s živlem, a to i v poměrně nepřístupných oblastech. Stejně tak třeba Chorvatsko.

Vlna veder v současné době postihuje většinu Evropy. Teplotní rekord hlásí například v britském Londýně, kde bylo doposud nevídaných 40 °C. Vysoké teploty panují i v České republice.

Tagy: