Sparta dává druhou šanci. Rebelové se zákazem vstupu budou sbírat kredity jako ve škole

Fotbalové jaro zatím Spartě Praha vychází na jedničku. V tabulce Fortuna ligy předehnala Plzeň a hlasitě dýchá na záda vedoucí znepřátelené Slavii. Samotné hráče potěší, že ve zbytku ročníku se budou moct spolehnout na intenzivnější podporu. Kotel totiž zrušil bojkot domácích zápasů trvající od listopadu. Ruku v ruce s tím přichází z Letné jedna pokroková zpráva. Klub chce ukázat, že na fanoušky se zákazem vstupu je možné nepohlížet jako na nenapravitelné výtržníky a nabízí jim pomocnou ruku.

Během listopadového zápasu se Slováckem zaplavila letenský trávník pyrotechnika jako reakce části fanoušků tvrdého jádra na to, že jejich kolegové dostali za neposlušné chování během předchozích zápasů příliš přísné tresty. Tato předčasná silvestrovská show způsobila hromadné odsouzení, kotel se urazil a uchýlil k bojkotu.

Ten nyní končí a ultras se vrátí na svá místa 2. dubna v zápase se Zbrojovkou Brno, jak ve čtvrtek oznámil profil Letenští na sociálních sítích.

Motivací pro ukončení protestu je výsledek jednání na trase fanoušci – vedení Sparty.

Klub totiž představil nový program, který odstartuje od 1. července a má vést ke kultivaci prostředí. Určený je pro příznivce se zákazem vstupu na stadion – když potrestaní fanoušci splní požadovaná kritéria, bude jim umožněn dřívější návrat do ochozů. Projekt je tedy jakousi cestou k nápravě.

„Práce s fanoušky je pro klub prioritou, záleží nám na komunikaci s naším publikem. V případě rizikového jednání na tribunách přistupujeme k represivním krokům, zároveň ale budeme poskytovat možnost se na stadion vrátit. Domníváme se, že jsou v našich řadách fanoušci, kteří si zaslouží druhou šanci,“ řekl generální ředitel Sparty František Čupr.

Samotný klub označuje své rozhodnutí za koncepční, přidává, že se inspiroval Nizozemskem.

Co budou muset fanoušci absolvovat, pokud chtějí využít nabídnuté pomocné ruky a přijít o co nejmenší počet zápasů milovaného týmu?

Prvním krokem je podání žádosti. Udělat to mohou všichni fanoušci, kterým byl uložen první trest a kteří uhradili smluvní pokutu, pokud jim byla udělena. Cestu mají naopak zavřenou jedinci, kteří svým jednáním přímo ohrozili jiného člověka na zdraví či mu způsobili zdravotní újmu. Stopkou je také „toxické“ jednání jako rasismus.

Fanoušek pak podstoupí školení, přednášky, preventivní programy, dobrovolnické práce. V průběhu budou účastníkům udělovány kredity jako na vysoké škole dle předem stanovených podmínek.

„Chceme dát publiku najevo, že umíme projevit empatii, když fanoušek udělá chybu, má zájem ji napravit a nadále chce podporovat klub přímo z tribuny,“ konstatoval ředitel komerčního úseku Tomáš Křivda.

Tagy: