Spor o jaderné uložiště pokračuje. Čeho se lidé z vytipovaných míst obávají nejvíce?

Obyvatelé několika obcí se bouří proti možnému vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. To by mělo vzniknout buď u Temelína, nebo na Třebíčsku, Jihlavsku, případně Klatovsku. Lidé z okolí vytipovaných míst se ale bojí, že stavba naruší krajinu a mohou kvůli ní přijít i o podzemní vodu.

Možné úložiště o velikosti zhruba 300 fotbalových hřišť děsí obyvatele poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji. „Zničily by se krásné okolní vesnice a příroda,“ popsala své obavy například Maria Škachová „Mám strach, že by se ztrácela podzemní voda,“ řekl Jan Zeman. „Nechci, aby tady bylo úložiště kvůli dětem. Aby se měly dobře,“ doplnila Vlasta Zemanová.

Lidé zde proti úložišti protestují už 20 let. Poslední protest se konal v lednu tohoto roku a zúčastnilo se ho přes 500 lidi. Podle místních starostů ale vláda na podněty nereaguje. „Pan ministr Síkela s námi v podstatě více než tři čtvrtě roku nekomunikoval,“ uvedl starosta Pačejova Jan Vavřička (Za rozvoj Pačejova) a dodal, že úložiště by mělo vzniknout někde na území EU v méně obydlené oblasti.

Podle úředníků ale nesouhlas místních není rozhodující. „Prosté vyjádření nesouhlasu nemůže být jediným kritériem pro vyřazeni jakékoliv lokality ze seznamu lokalit. Podobně se mimo jiné vyjádřil i Nejvyšší správní soud,“ řekl Tomáš Ehler, který je pověřený řízením sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu.

Místa vytipovaná pro jaderné uložiště jsou i na Třebíčsku, Jihlavsku nebo v jižních Čechách. Bouří se proti němu například v jihočeské lokalitě Janoch v katastru obci Dříteň, Olešník, Hluboká nad Vltavou a Temelín. „Jistě se zde bude stavět třetí blok jaderné elektrárny. Kdyby došlo k souběhu těchto staveb, zatížení pro krajinu a lidi by bylo obrovské,“ zdůraznil starosta obce Dříteň Josef Kudrle (ODS).

Uložiště nechtějí ani na Vysočině. „Podali jsme několik soudních žalob. Poslední leží u Ústavního soudu,“ řekl starosta obce Oslavice Pavel Janoušek (KDU-ČSL a NK).

Kde nakonec úložiště vznikne, není zatím jasné. Do roku 2025 by měly být zahájeny výzkumné práce zahrnující průzkumné vrty ve vytipovaných lokalitách. K výběru finální by mělo dojít o pět let později.

Tagy:
Plzeňský kraj Temelín okres Klatovy Pačejov Jozef Síkela okres Jihlava Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky okres Třebíč Ján Zeman