Havlíček se obul do Kupky kvůli solárům: Chcete to okecat. Ministr se hájil mandatorními výdaji

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 1.10.2023

Lidé vám nevěří a vláda neskutečným způsobem lže, pronesl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíčeka z opozičního ANO směrem k ministru dopravy Martinu Kupkovi (ODS). Reagoval na středeční rozhodnutí kabinetu, že domácnosti a firmy budou opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie, ačkoli dřívější vyjádření vlády slibovala přenesení povinnosti na stát. Podle Kupky nemá žádná vláda možnost postupovat jinak kvůli historickým závazkům.

„Vláda nemá moc na vybranou. Ale zásadním způsobem se podařilo změnit situaci v loňském roce, povedlo se pomoci domácnostem a firmám, ceny energií klesly,“ obhajoval diskutované rozhodnutí vlády Martin Kupka a připomněl, že kabinet musí zároveň investovat a má stálé povinné výdaje na  důchody a veřejné služby. „Ty v současné době tvoří víc, než jsou příjmy. Znamená to vážný problém pro ekonomiku do budoucna, proto děláme nepopulární kroky,“ dodal ministr ve vysílání.

ČTĚTE VÍCE: Změny v důchodech a zákoníku práce i dražší pošta. Co náš čeká v říjnu?

Havlíček ministra Kupku nařkl, že vláda neskutečným způsobem lže, a připomněl její dřívější vyjádření, že se tyto poplatky nevrátí. „To je důvod proč vám lidé nevěří. Vy se to snažíte trošku okecat, ale vláda neskutečným způsobem lže,“ řekl Havlíček. „Tohle není hospodářská politika, ale šílenost,“ dodal.

Kupka: Dolehl na nás růst mandatorních výdajů

Skutečnost, že stát už nebude plně hradit poplatky za obnovitelné zdroje, oznámili ministři financí a průmyslu a obchodu Zbyněk Stanjura (ODS) a Jozef Síkela (STAN). Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny tak budou odběratelé opět hradit poplatek ve výši 599 korun.

Podle Kupky měl na rozhodnutí vlády vliv i růst mandatorních výdajů. „Kdyby to bylo tak jednoduché,“ posteskl si v Partii. „Rozhodování je o to složitější, že na nás dolehl růst mandatorních výdajů. Když zjistíte, že rostly, že stát na těchto povinných výdajích vydává víc, než jsou jeho příjmy, musíme na to reagovat,“ obhajoval vládu.

Nákup společnosti NET4GAS

Debata se dotkla i nákupu společnosti NET4GAS, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Nákup proběhl prostřednictvím státní společnosti ČEPS. Podle Kupky jde o strategickou investici pro posílení energetické bezpečnosti státu, kterou podpořily znalecké posudky.

Naopak exministr Havlíček nákup označil za hazard pro stát. Podle něj je akvizice velkým rizikem, protože do budoucna zadluží stát dalšími desítkami miliard korun. Argumentoval výsledky hospodaření firmy z posledních let.

Tagy: