Milenku jsem uškrtil při sexu a zakopal u Karviné, přiznal se muž. Nechtěl jí dát peníze

Soud s odsouzeným za uškrcení ženy

Soud s odsouzeným za uškrcení ženy

V pondělí začal Krajský soud v Ostravě opět projednávat případ uškrcené ženy, která byla minulý rok nalezena zakopaná v lese nedaleko Karviné. Obžalovaný Lubomír Gavenda usedl na lavici a k činu se přiznal. Dle jeho slov uškrtil ženu v autě během intimního styku kvůli tomu, aby jí nemusel vracet peníze. Do dluhů se dostal kvůli své závislosti na sportovním sázení.

Lubomír Gavenda pracoval až do minulého roku jako skladník a právě zde se seznámil se svou novou známostí a budoucí milenkou. Žena byla sice vdaná, ale dle slov obžalovaného byla ve sbližování mnohem aktivnější. Vztah dokonce přerostl v takovou míru důvěry, že mu jeho milenka zapůjčila 100 tisíc korun, aby mohl splatit své dluhy, které mu vznikly v souvislosti s jeho hráčskou vášní.

„S cílem snížit svůj dluh se rozhodl, že zavraždí svou věřitelku a tím pádem nebude muset vracet peníze, které si od ní půjčil,“ řekl pro CNN Prima NEWS státní zástupce Michal Król. Obžalovaný k tomu v pondělí u soudu nevypovídal, vyjádřil ale snahu o dohodu se státním zástupcem o výši trestu.

„Je mi to líto,“ řekl stroze obžalovaný k celému incidentu. Státní zástupce požaduje minimálně 17 let vězení. Během výslechu se Gavenda snažil kriminalisty přesvědčit, že ženu nezabil záměrně. Prý po něm chtěla, aby se k ní choval násilně a aby ji škrtil. Právě během škrcení na odlehlém místě nedaleko Žermanické přehrady žena zemřela. Znalci ale takovou obhajobu odmítají a přiklání se spíše k variantě úmyslného zabití.

Státní zástupce nevěří ani výpovědi, že ženu zakopal agresor v šoku. Když obžalovaný zjistil, že ji zardousil, naložil podle obžaloby její tělo do kufru auta a jezdil s ním po městě. Než ji pohřbil v lese, ještě údajně prohledal její byt. To a také fakt, že milence zároveň dlužil peníze, vede státního zástupce k domněnce, že se jedná o předem připravenou úkladnou vraždu.

Hrob kopal více než pět hodin

Incident se stal loni v červenci, 42letá žena zmizela a policisté po ní pátrali dlouhé tři týdny. Prohledali úplně všechno, v rojnici obcházeli lesíky a houští, pátrali i v korytě řeky Lučiny. Z jejího zmizení nejprve podezřívali manžela, ale ten odmítal, že by ženě ublížil.

„Žili dobře, o víkendech spolu stále chodili na hory, nebo když měli volno. Oba pracovali. Všude byli spolu, žádné kolize mezi nimi nebyly,“ uvedl dříve jejich soused. Pak ale policisté zjistili, že žena měla milence – a ten je sám dovedl k místu, kde tělo manželky zakopal. Hrob prý obžalovaný hloubil více než pět hodin. Její tělo zakopal v Karviné-Loukách.

Vzhledem k tomu, že obžalovaný souhlasil s uzavřením dohody, nebudou již svědci vyslýcháni. Soudu bude předložena dohoda, o které se rozhodne.

Tagy: