Mnoho Rusů má z války trauma. Spíše než pádu jaderné bomby se bojí pádu rublu, říká Ruska

Válečný konflikt na Ukrajině tvrdě dopadá na obyčejné občany Ruska. Mnoho z nich důvody k ruské invazi nechápe a někteří mají dokonce deprese, sdělila v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Daria S. z Petrohradu, která v minulosti vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze. Sama má maminku z Ukrajiny a chystá se zúčastnit demonstrací proti válce. Ruské občany podle ní nejvíce bolí dopady západních sankcí.

Jak lidé ve vašem okolí vnímají současnou válku?
Absolutní většina lidí vnímá válku negativně, nikdo to nechápe. Organizují se protesty a demonstranti jsou masově zatýkání. Lidé jsou velmi vystrašení, jelikož jim náhle přestaly fungovat karty přes Google Pay, ale hlavně se nedá vůbec vycestovat. Můžeme jenom celou situaci pozorovat a nějak přežívat. Hodně lidí na sociálních sítích píše, že mají trauma z toho, jaké jejich armáda dělá zločiny.

Ohrožuje válka a sankce západu popularitu prezidenta Putina?
V televizi se dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu lže, člověk se zdravým rozumem na to nemůže koukat. Co se týče popularity Putina u Rusů, tak těžko říct. U nás již skoro neexistují žádná nezávislá výzkumná centra, která by jeho popularitu věrohodně měřila.

Účastníte se nějakých demonstrací proti válce?
Na demonstrace teď nechodím, protože mám depresi a chřipku. Ale lidé se budou ještě nadále shromažďovat. Organizátoři takových akcí jsou ale zatýkáni a demonstranty policie mlátí. Je to tedy těžké jak morálně tak fyzicky. Z jednoho kanálu na sociální síti Telegram vím, že další demonstrace bude 6. března, tak tam možná půjdu. Upřímně řečeno bych ale nejraději odjela na letiště.

Putin aktuálně hrozí také jadernými zbraněmi. Bojí se Rusové jaderného konfliktu?
Ano, někteří se ho bojí. Většina je ale více vyděšená z toho, co se děje s ekonomikou nebo s rublem.

Na jakých platformách lze dnes v Rusku vyhledávat věrohodné informace? Co hlásají státní média?
Svobodnější média jako Echo Moskvy, TV Rain či Current Time mají pozastavenou činnost. Na státní média dobrovolně nekoukám. Některá další média jako třeba Vogue Russia píšou spíše o panických atakách a meditacích. Podle nějakých nařízení nesměji naši novináři říkat konfliktu „válka“, mají psát „operace“ nebo něco takového.

Jak lidé reagují na dostupné zprávy z médií?
Většina lidí je opravdu normálních. Nepíšou na sociálních sítích, že je třeba okupovat Ukrajinu nebo zabíjet Banderovce. Jsou to normální lidé, kterým nefungují karty přes Google Pay, nemůžou si koupit iPhony či vycestovat. Já nemůžu ani pracovat, jak psychicky náročné to celé je.

Máte nějaké informace o osudu liberálnějších novinářů z uzavřených médií?
Jeden z mých kamarádů pracuje pro TV Rain. Ještě před válkou opustil Rusko a odjel na Ukrajinu, protože tam má kamarády. Teď je v Moldavsku v hostelu a chce žádat o azyl.

Tagy: