Srdcervoucí tragédie: Šest nemluvňat zahynulo při požáru dětské nemocnice v indickém Dillí

Šest nemluvňat zahynulo při požáru, který v sobotu zpustošil dětskou nemocnici New Born Baby Care v Dillí. Indická policie v pondělí zatkla jednoho lékaře a majitele nemocnice. V nemocnici bylo podle policie dvakrát více lůžek, než bylo povoleno. Zařízení nemělo evakuační plán pro případ požáru a od března už ani povolení k činnosti, sdělil agentuře AFP policejní mluvčí.

Požár, který mobilizoval 14 hasičských jednotek, zachvátil v sobotu večer nemocnici New Born Baby Care v Dillí. Během katastrofy bylo z nemocnice vyneseno 12 dětí, ale šest z nich už kvůli požáru  bylo mrtvých, když se jich ujali lékaři. Jedno dítě zemřelo už před požárem, píše web The Times of India. Podle policie mělo zařízení akreditaci jen na pět lůžek. Pět dětí se po požáru stále zotavuje v jiném zdravotnickém zařízení.

ČTĚTE TAKÉ: Pohřbeni zaživa. Nejméně dva tisíce lidí v Papui-Nové Guineji zasypal sesuv půdy

„Ještě jsme jí ani nedali jméno. Ani jsem ji nedržel v náručí,“ řekl serveru Hindustan Times otec dívky, která se narodila před 11 dny a při požáru zemřela. Vinod Šarma při požáru přišel o novorozeného syna, ze ztráty viní vedení nemocnice. „Měl respirační potíže. Lékaři slíbili, že mu za několik dní bude lépe. Ani nás nenapadlo, že ho nemocnice zabije,“ řekl Šarma podle AFP serveru Indian Express.

Plamenů v nemocnici si nejprve všimli kolemjdoucí a začali požár sami likvidovat. Hasiči měli obtíže se k dvoupatrové budově dostat, neboť stála v úzkém prostoru mezi dalšími domy.  „Oheň se rozšířil velmi rychle v důsledku exploze kyslíkové lahve,“ řekl šéf místních hasičů indické agentuře PTI.

Nejvyšší představitel metropole a zároveň lídr indické opozice Arvind Kedžrivál na sociálních sítích slíbil, že „odpovědní za tuto nedbalost nebudou ušetřeni“. „Všichni jsme solidární s těmi, kteří při tomto neštěstí přišli o své nevinné děti,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na požár v Českém Švýcarsku se nedalo připravit, řekl šéf hasičů. Přiznal, že vedení tápalo

Tagy: