Sršeň asijská by se brzy mohla vrátit do Česka, varují včelaři. Na predátora chystají pasti

Sršeň asijská může být pohromou pro českou faunu.

V létě by se mohla dostat do Česka asijská sršeň

Sršeň asijská by se mohla podle názoru odborníků znovu objevit na českém území v létě. Invazivní druh, který decimuje včelstva, již byl zaznamenán v Rakousku. S včasným odhalením nebezpečného predátora pomáhají moderní technologie a speciální pasti.

Experti začali instalovat různé návnady podél očekávaných tras, kudy by se do republiky sršeň asijská mohla dostat. „Kopírujeme směr dálnice od Rozvadova až po Prahu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS entomolog Jan Walter. „Většinu těch pastí obhospodařují včelaři. Kontrolují to denně,“ nastínil expert.

ČTĚTE DÁLE: Kniha o zákazu knih byla zakázána. Podněcuje ke vzpouře, vysvětluje vzdělávací rada

Speciální pasti vyrobili studenti Západočeské univerzity v Plzni. Pokusně se rozmístí na vybraných lokalitách ve Francii. „Bude se to testovat přímo v těch místech, kde už sršně asijské jsou. Budeme zkoušet jejich efektivitu,“ řekl Walter.

Moderní technologie v boji proti asijskému vetřelci zavádějí i včelaři. „Do úlu dáme zvukový senzor. Když by se objevila sršeň asijská, tak včely změní své chování,“ odhalil svou taktiku včelař Pavel Mach. Jak sám uznává, zkoušení nových technologií ho láká. Zároveň má jako včelař ze sršně asijské obavy. „Cyklus sršně asijské je takový, že se asi začneme bát více až v létě,“ konstatoval.

Sršeň asijská byla dříve zaznamenána na Plzeňsku

V České republice byla sršeň asijská zaznamenána loni v říjnu v Plzni. Odborníci dokonce narazili na osmikilové hnízdo v koruně akátu. Letos v únoru pak byla sršeň asijská zachycena v areálu přepravní firmy na Rokycansku.

Invazní predátor ohrožuje včely a včelaře, protože napadá včelstva a má tendenci obsazovat včelíny. „Za den dokáže zlikvidovat i padesát včel. Je otázkou několika hodin, než dokáže vyhubit celé včelstvo,“ podotkla pro CNN Prima NEWS předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová. Evropské včely se proti tomuto druhu nedokážou bránit. Znehodnocuje navíc ovoce a představuje potenciální hrozbu pro alergiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečné sršně asijské se znovu ukázaly v Česku. Objevily se při vykládce kamionu z Francie

Tagy: