Nebezpečné sršně asijské se znovu ukázaly v Česku. Objevily se při vykládce kamionu z Francie

Nebezpečné sršně asijské se znovu ukázaly v Česku.

Sršeň asijská se znovu objevila v Česku

Do České republiky se opět dostaly invazní sršně asijské. Informovala o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Evropská unie cizokrajný druh, který napadá a zabíjí včely, považuje za riziko pro biodiverzitu, připomněl slovenský Nový Čas. Hmyz se v Česku poprvé objevil v říjnu minulého roku.

„Pracovníci AOPK ČR potvrdili další nález invazní sršně asijské. Dva nebo tři jedinci tohoto nepůvodního druhu byli objeveni ve čtvrtek 15. 2. v Hrádku u Rokycan při vykládce kamionu z Francie,“ informovala agentura na svém webu.

ČTĚTE TAKÉ: Zvířata dokážou předpovědět počasí. Cvrček určí teplotu, ptáci upozorní na zemětřesení

Experti nyní podle zprávy provádějí průzkum okolí, kde byly kvůli teplu již aktivní sršně nalezeny. Pracovníci agentury také vytipovávají místa, kde by bylo vhodné umístit speciální odchytové pasti.

K TÉMATU: Podívejte se na osmikilové hnízdo agresivních sršní z Plzně

Sršeň asijská, která se specializuje na lov včel, se v Česku poprvé objevila minulý rok v říjnu na okraji Plzně. Přírodovědcům trvalo několik dní, než lokalizovali jejich hnízdo. Následně je otrávili hasiči.

„Otrávili je speciálním plynem, už jsou zahubené. Teď sháníme větší pytel nebo plachtu a hnízdo sundáme. Pak budeme spolu s odborníky ze Západočeského muzea zjišťovat, kolik jich tam bylo, kolik královen a další. Hnízdo je o něco větší než lidská hlava,“ řekl Zdeněk Myslík z plzeňské pobočky AOPK ČR. Podle něj v něm určitě hnízdily tisíce sršní.

Hnízdo vážilo asi osm kilo a měřilo bezmála 80 centimetrů. Přírodovědcům se podařilo zachránit zhruba tři čtvrtiny hnízda tvořeného kůrou stromů smíchanou se slinami invazního hmyzu.

Sršeň asijská se od té, kterou lidé znají z Čech, liší některými znaky. „Ona je na hřbetu trochu tmavší, je menší a hlavně létá úplně jiným způsobem než naše. Ve vzduchu se podobá spíše masařce,“ vysvětlil Jan Bureš ze Západočeského muzea v Plzni.

Do Evropy se sršeň asijská dostala před 20 lety, když se do Francie dostala se zásilkou zboží z východní Asie, informuje Nový Čas. Od té doby se šíří po celé západní Evropě. Hnízdí nejčastěji vysoko v korunách listnatých stromů, v budovách a výjimečně i v zemi.

Invazní predátor ohrožuje včely a včelaře, protože napadá včelstva a má tendenci obsazovat včelíny. „Za den dokáže zlikvidovat i 50 včel. Je otázka několika hodin, než dokáže vyhubit celé včelstvo,“ podotkla pro CNN Prima NEWS předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová. Evropské včely se proti němu nedokážou bránit. Rovněž znehodnocuje ovoce a představuje potenciální hrozbu pro alergiky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sršeň asijská se podle ochránců přírody vyskytuje v Česku

Tagy:
strom Francie včela včelařství sršeň asijská Plzeňský kraj Evropská unie hnízdo Česko Rokycany Jan Bureš Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Západočeské muzeum v Plzni ochránce životního prostředí Zdeněk Myslík Jarmila Machová