Obávaná sršeň asijská již útočí v Česku. Za hodinu umí zlikvidovat celé včelstvo, říká expertka

Sršeň asijská schopna za den zlikvidovat až 50 včel.

Agresivní sršeň se poprvé objevila v Česku

Do Česka dorazila sršeň asijská. Ochránci přírody v pátek narazili v Plzni na několik exemplářů dravého druhu hmyzu. Radost z toho nemají. Pro lidi by sice neměl být větší hrozbou než sršeň obecná, velkým rizikem je ale pro včely. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové je jedna sršeň asijská schopna za den zlikvidovat až 50 včel.

Ochránci přírody v pátek objevili na Plzeňsku sršně asijské. „Ráno kolem deváté hodiny jsme potvrdili výskyt několika jedinců, kteří zde sáli nektar a lovili včely,“ uvedl Zdeněk Myslík z regionálního pracoviště SCHKO Český les Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Pro včely jde o velkou hrozbu. „Jsou jedním z primárních zdrojů potravy sršní. Zaznamenali jsme jejich lov, pak včely odnášely do hnízda,“ popsal Myslík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drahé potraviny? Paradox. Snižujeme ceny, ale v obchodech rostou, říká šéf Zemědělského svazu

Že se sršně asijské vyskytnou i v Česku, bylo podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové jen otázkou času. „Pro české včelaře je to velký problém. Výskyt jsme očekávali nějakou dobu. Budeme s tím muset bojovat,“ uvedla Machová.

Zároveň potvrdila, že jde o vysoce agresivní druh. „Za den dokáže zlikvidovat i 50 včel. Je otázka několika hodin, než dokáže vyhubit celé včelstvo,“ podotkla Machová. „Když se někde usadí a udělají si hnízdo poblíž včelnice, tak jsou schopné ty včely prakticky zlikvidovat,“ přidal včelař Stanislav Lusk.

Zkušenosti s invazním druhem sršně má už několik evropských států, kde se tento hmyz rychle rozmnožil. „V Maďarsku je poměrně široce rozšířen, ale i v Bavorsku byl zaznamenán její výskyt,“ řekl Myslík.

Podle Jana Bruse z katedry geoinformatiky přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se asijské sršně budou vyskytovat zejména na západě území. Výskyt pro Českou republiku vychází na západní části republiky kolem Českých Budějovic, Novohradských hor nebo kolem Sokolova. Je to proto, že sršním se daří v oblastech, kde není kolísání mezi zimou a létem,“ popsal Brus.

Pokud lidé narazí na hnízdo se sršněmi, měli by to hned oznámit ochráncům přírody, kteří prověří, zda jde o invazní druh, a případně ho s hasiči zlikvidují.

Tagy:
hmyz sršeň Plzeň včela včelařství sršeň asijská Plzeňský kraj hnízdo ochrana přírody Česko Český les Zemědělský svaz České republiky Český svaz včelařů Stanislav Lusk