Kniha o zákazu knih byla zakázána. Podněcuje ke vzpouře, vysvětluje vzdělávací rada

Vzdělávací rada okresu Indian River na Floridě rozhodla o zákazu dětské knihy zabývající se cenzurou literatury. Dílo spisovatele Alana Gratze názvem Ban This Book (Zakažte tu knihu) z roku 2017 prý nevhodně odkazuje na již zakázané tituly a čtenáře podněcuje ke vzpouře proti vzdělávacím autoritám.

Děj Ban This Book se zabývá cenzurováním literatury. Hlavní hrdinka příběhu Amy zjistila, že školní knihovna zakázala její oblíbenou knihu, protože ji rodiče jednoho ze spolužáků považovali za nevhodnou. Amy se následně vzbouřila proti nařízením a postupně si vybudovala vlastní knihovnu plnou kontroverzních děl. Zároveň se pustila do boje proti cenzuře.

ČTĚTE TAKÉ: Souboj Bidena s Trumpem bude těsný, ukazují predikce. Které státy budou jazýčkem na vahách?

Stížnost na dílo Vzdělávací radě podala – podobně jako v příběhu knihy – matka žáka ze školy v  Indian River Jennifer Pippinová, uvedl web Tallahassee Democrat. Přestože místní výbor pro posuzování knih po prověření titulu došel k závěru, že Ban This Book může ve školních knihovnách zůstat, Vzdělávací rada poměrem hlasů 3:2 rozhodla o jejím zákazu. Ve zdůvodnění verdiktu uvedla, že autor nabádá ke vzpouře proti vzdělávacím autoritám.

„Už samotný název a téma zpochybňují naši autoritu,“ upřesnil jeden z členů rady Kevin McDonald.  „Dokonce to jde tak daleko, že výslovně vyjmenovává knihy, které považujeme za nevhodné,“ argumentoval McDonald.

Za návrhem stojí vlivná organizace

Podavatelka podnětu Jennifer Pippinová je členkou vlivné konzervativní politické organizace Moms of Liberty (Matky svobody), která se dlouhodobě zasazuje proti tématům spojeným například s LGBT a rasovou nerovnoprávností na amerických školách. Na Floridě se organizace těší i poměrně výrazné politické podpoře. Loni na podzim guvernér státu a významný republikánský politik Ron DeSantis jmenoval spoluzakladatelku organizace Tinu Descovichovou do Etické komise státu Florida, napsala agentura AP. Mezi činnosti komise patří mimo jiné prosazování právně závazných stanovisek v otázkách školství, upřesnil web komise.

V kontextu vlivu Moms of Liberty přišla před časem se zajímavými zjištěními americká pobočka prestižního sdružení spisovatelů PEN klub. V letech 2022 až 2023 celých 81 procent vzdělávacích obvodů, které v daném období zakázaly nějakou knihu, se nacházely v okresech, kde působí buňka Moms of Liberty, uvedl PEN klub na svém webu. Na Floridě již organizace prosadila například zákaz ilustrované verze Deníku Anny Frankové na státních školách, zveřejnila na síti X. Dílo podle jejího názoru zpochybňovalo oběti holokaustu.

Cenzura knih je nedílnou součástí dějin literatury. Vybraná díla zakazovali třeba politické špičky v nacistickém Německu či komunisté v Československu. Až do šedesátých let minulého století cenzuru praktikovala i katolická církev. Seznam zakázaných knih zvaný Index librorum prohibitorum existoval v letech 1559–1966 a čítal tisíce literárních děl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádné poznámky, ztlumený mikrofon a červené světlo. Trumpa a Bidena čeká na CNN tvrdá debata

Tagy: