Štáb CNN Prima NEWS v Hostomelu: Rusové zabili nejméně 400 lidí, město je zničené

Ruští vojáci zanechali v ukrajinském Hostomelu spoušť.

Buča, Irpiň, Hostomel. Ukrajina po stažení ruských vojáků z okolí Kyjeva objevuje hrůzy, které agresoři napáchali na civilním obyvatelstvu. Celý svět obletěly záběry zavražděných lidí, včetně žen a dětí, z Buče. Civilisté ale trpěli i v dalších městech. Právě v Hostomelu nyní natáčela reportérka CNN Prima NEWS Hana Mikulková. Ve městě za dobu ruské okupace zemřelo až 400 lidí. Domy jsou srovnané se zemí.

Mikulková ukázala ve vysílání CNN Prima NEWS, jakou spoušť nadělali ruští vojáci ve městě Hostomel, které se nachází na předměstí Kyjeva. „Ruská vojska okupovala Hostomel asi 35 dní. Město je zničené podobně jako Irpiň nebo Buča. Domy jsou srovnané se zemí a ty, které ještě stojí, se budou muset stejně zbořit, protože je nebude možné opravit,“ popisuje přímo z místa reportérka.

Rusové město vůbec nešetřili a zničili i luxusní vilové čtvrti, obchody a kvůli sutinám jsou neprůjezdné cesty. Daleko horší je však chování okupantů vůči civilistům. „Ve městě zemřelo na 400 lidí. To je počet, který je zatím oficiální, ale zřejmě se bude ještě zvyšovat, protože se stále desítky lidí pohřešují,“ říká Mikulková.

Mezi mrtvými je také místní starosta Jurij Prilipko. Toho měli Rusové zastřelit kvůli tomu, že během okupace společně s dalšími lidmi rozvážel chleba místním obyvatelům.

Štáb CNN Prima NEWS nahlédl i do sklepení, kde se ukrývali někteří z civilistů a to po celou dobu ruské okupace. Ti popsali situaci jako katastrofální, ale nyní se snaží z ruské okupace vzpamatovat.

Ruští vojáci během okupace Hostomelu obsadili řadu místních domů, které pak obývali. Štáb CNN Prima NEWS některé z nich navštívil a našel v nich například ruské potraviny či cigarety. Většinu domů zároveň zničili či výrazně poničili. Ve vile jednoho místního právníka pak měli přímo na chodbách a v obytných místnostech vykonávat potřebu.

Naprostým extrémem pak je, že v některých domech zanechali něco pro místní obyvatele či postupující ukrajinskou armádu. Obyvatelé to ukázali i štábu CNN Prima NEWS. „Ukázali nám minu, kterou tu ruští vojáci nastražili do domu, než odcházeli. Tyto domy jsou obvykle označeny nápisem,“ vysvětluje Mikulková.

Hostomel se nachází v těsné blízkosti měst Buča a Irpiň. I zde Rusové doslova plenili. V Buče zavraždili kolem 300 civilistů. Jejich těla mnohdy nechali ležet na ulicích či ve sklepeních po celé týdny. Jiná pohřbili do masových hrobů. Řada těl na sobě měla stopy po mučení.

Tagy:
válka CNN invaze Ukrajina dům CNN Prima NEWS Kyjev Hostomel Buča Irpiň vojenská okupace ruská invaze na Ukrajinu